Η Emporiki Bank μπορεί να τονίζει σε κάθε ευκαιρία τη σχέση της με έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Γαλλίας, την Credit Agricole, αλλά στα κεντρικά του ομίλου θα προτιμούσαν να ξεχάσουν αυτή την εξαγορά, καθώς χθες ανακοινώθηκε επίσημα, ότι η γαλλική τράπεζα «παγώνει» μέχρι νεοτέρας τα σχέδιά της για εξαγορές, λόγω των μεγάλων ζημιών, που εμφανίσθηκαν ήδη ή αναμένονται, από την Emporiki! Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, Ζαν Πολ Σιφλέ, εξέπληξε χθες τις αγορές, ανακοινώνοντας ότι αναστέλλονται τα σχέδια του ομίλου για εξαγορές, μέχρι να περάσει σε κερδοφορία η Emporiki. Η μόνη περίπτωση να κινηθεί η C.A. για εξαγορές πριν περάσει η Emporiki στα κέρδη, όπως διευκρίνισε ο Σιφλέ, είναι αν γίνει στόχος εξαγοράς από ανταγωνιστή η Societe Generale. Σε αυτή την περίπτωση, «δεν θα μείνουμε αδρανείς», τόνισε ο Γάλλος τραπεζίτης.Η C.A. αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις αυτή την περίοδο, καθώς στις αγορές φοβούνται ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο της Συνθήκης της Βασιλείας (Βασιλεία ΙΙΙ). Φέτος η μετοχή της έχει δεχθεί πιέσεις, υποχωρώντας κατά 14%. Πρόσφατα ανακοίνωσε την απομάκρυνση βασικών στελεχών του ομίλου, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των τομέων επενδυτικής και λιανικής τραπεζικής και αναμένεται να στραφεί σε πιο παραδοσιακές μορφές τραπεζικής, γι να περιορίσει τους κινδύνους.
Η δήλωση του Σιφλέ για «πάγωμα» των εξαγορών μέχρι να περάσει στα κέρδη η Emporiki αντανακλά, πάντως, την αποφασιστικότητα των Γάλλων να μείνουν στην Ελλάδα και να δώσουν τη μάχη με τις τεράστιες ζημιές που αντιμετωπίζουν. Άλλωστε, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, δεν έχουν πολλές επιλογές: οποιαδήποτε συμφωνία επεδίωκαν σήμερα ή στο ορατό μέλλον για να «ξεφορτωθούν» την Emporiki θα γινόταν με δυσμενέστατους όρους και θα κατέληγε στο οριστικό «κλείδωμα» μεγάλων ζημιών από την «ελληνική περιπέτεια». Αντίθετα, αν μείνουν στην ελληνική αγορά διατηρούν μια ελπίδα ανάκτησης των τεράστιων κεφαλαίων που έχουν χάσει.
Πολλοί θα πίστευαν ότι η Emporiki είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει σοβαρά τα οικονομικά μεγέθη ενός τεράστιου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου, αλλά φέτος αποδείχθηκε ότι οι ζημιές από την Ελλάδα είναι αρκετές για να «τραυματίσουν» σοβαρά τις οικονομικές καταστάσεις της C.A. και μάλιστα σε μια περίοδο αμφισβήτησης της κεφαλαιακής της επάρκειας, ενόψει της Βασιλείας ΙΙΙ.
Όπως έχει τονίσει το «B», σε δημοσίευμα για τα αποτελέσματα 6μήνου της C.A., η Emporiki «κατάφερε» να δεκαπλασιάσει τις ζημιές α’ εξαμήνου 2010 στον τομέα διεθνών δραστηριοτήτων του γαλλικού ομίλου! Η C.A. υποχρεώθηκε σε γενναίες διαγραφές υπεραξίας (goodwill), λόγω της απαξίωσης της συμμετοχής της στην Εμπορική. Για το πρώτο εξάμηνο του 2010, η διαγραφή υπεραξίας έφθασε τα 418 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο χρόνο η αντίστοιχη επιβάρυνση των αποτελεσμάτων είχε ανέλθει σε 485 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ενάμιση χρόνο κρίσης στην ελληνική οικονομία και συνεχούς ζημιογόνου λειτουργίας της Εμπορικής εδώ και χρόνια, η επιβάρυνση της κατάστασης αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ.
Οι Γάλλοι έχουν δαπανήσει τεράστια κεφάλαια με αρνητικά αποτελέσματα ως τώρα στην Ελλάδα. Για το 72% της Εμπορικής πλήρωσαν το αστρονομικό με τα σημερινά δεδομένα τίμημα των 3,3 δις. ευρώ, ενώ αργότερα επιβαρύνθηκαν περισσότερο, για να ανεβάσουν το ποσοστό τους στο 92%. Από το 2006 που απέκτησαν τον έλεγχο της Εμπορικής μετρούν συνεχώς ζημιές, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σοβαρά μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Έτσι, οι Γάλλοι μεταθέτουν συνεχώς από χρόνο σε χρόνο το στόχο της επίτευξης κερδών από την Εμπορική. Η τελευταία τους πρόβλεψη, για κερδοφόρο λειτουργία από το 2011 ανατράπηκε και η επίτευξη του στόχου μετατέθηκε το 2012, αν και εκτιμάται ότι και αυτή η πρόβλεψη πιθανόν να αποδειχθεί υπεραισιόδοξη. Από τις αρχές του 2008 μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2010, δηλαδή στην περίοδο των σοβαρών δυσκολιών για την ελληνική οικονομία, οι προβλέψεις και οι διαγραφές προβληματικών δανείων της Εμπορικής έχουν κοστίσει στους Γάλλους 1,4 δις. ευρώ. Μετά τις τελευταίες διαγραφές υπεραξίας, οι διεθνείς δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής της Credit Agricole εμφάνισαν ζημιές 740 εκατ. ευρώ, υπερδεκαπλάσιες από τις ζημιές 72 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.Στο 9μηνο του 2010, τα αποτελέσματα της Emporiki ήταν αποκαρδιωτικά, καθώς οι προβλέψεις απομείωσης ξεπέρασαν τα 830 εκατ. ευρώ. Ως ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων πλησιάζουν το 4%, που είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ ελληνικών τραπεζών, με μόνη εξαίρεση την επίσης… γαλλοκρατούμενη Geniki (7,88%!). Τα καθυστερούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου επίσης καταρρίπτουν θλιβερό ρεκόρ, καθώς φθάνουν το 10,8%, ξεπερνώντας ακόμη και το ποσοστό καθυστερήσεων στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ (10,6%)!
Η μείωση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Emporiki, με αυτά τα δεδομένα, είναι ιλιγγιώδης και παραπέμπει σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον, με το «λογαριασμό» να στέλνεται στο Παρίσι: η τράπεζα έκλεισε το 2009 με το Tier1 στο 11,8%, αλλά στο εξάμηνο υποχώρησε στο 8% και στο 9μηνο στο 6,6%!Παρότι οι καταθέτες θα έπρεπε να δείχνουν εμπιστοσύνη σε μια από τις ελάχιστες τράπεζες της Ελλάδας που καλύπτονται από… ευρωπαϊκή εγγύηση, οι καταθέσεις στην Emporiki μειώθηκαν από 15,49 σε 12,8 δις. ευρώ, μεταξύ τέλους του 2009 και τέλους 9μήνου του 2010. Η Emporiki έχει σήμερα τη χειρότερη σχέση καταθέσεων/δανείων στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώνεται κάτω από το 0,6, και ουσιαστικά βασίζεται σε ροές ρευστότητας από την Γαλλία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου