Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πάλι οι τράπεζες στα πρόθυρα «πολέμου» επιτοκίων για την προσέλκυση καταθετών.

Η επανεμφάνιση της «αιμορραγίας» καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα τον Νοέμβριο και το άδοξο τέλος των προσπαθειών επανόδου στη διατραπεζική αγορά έφερε και πάλι τις τράπεζες στα πρόθυρα «πολέμου» επιτοκίων για την προσέλκυση καταθετών. Ο «πόλεμος» τελικά αποφεύγεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Β», με «συμφωνία κορυφής» υπό την εποπτεία του Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου, η οποία άνοιξε από χθες το δρόμο για μεγαλύτερες «ενέσεις» ρευστότητας από την ΕΚΤ και… κούρεμα αποδόσεων στους καταθέτες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι στη χθεσινή συνάντηση των κορυφαίων τραπεζιτών της χώρας με τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τη «μοιρασιά» μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, που θα λάβουν τη μερίδια του λέοντος, του νέου «πακέτου» κρατικών εγγυήσεων, ύψους 25 δις. ευρώ.Για να προχωρήσει η συμφωνία, το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε να… κάνει γαργάρα προς το παρόν την υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει μέσα στο καλοκαίρι, στην οποία έχει αναφερθεί με πρόσφατο δημοσίευμά του το «Β». Αν εφαρμοζόταν η απόφαση, οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι τράπεζες που θα λάβουν τις εγγυήσεις θα ήταν υποχρεωμένες να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδια βιωσιμότητας, για να αποδείξουν ότι «στέκονται» και χωρίς τις κρατικές εγγυήσεις. Αν τα σχέδια αυτά δεν ήταν αρκούντως πειστικά, οι τράπεζες θα ήταν εκτεθειμένες στον κίνδυνο να τους επιβληθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Κομισιόν, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Οι τεράστιες ενισχύσεις ρευστότητας που θα λάβουν και πάλι οι τράπεζες, ύστερα από τα 15 δις. ευρώ του πρώτου σχετικού «πακέτου» και τα πρόσθετα 15 δις. ευρώ που έλαβαν φέτος, δίνουν στις τράπεζες επαρκή «πυρομαχικά» ρευστότητας, ώστε να διαβούν και πάλι το κατώφλι των… φιλόξενων μηχανισμών παροχής χρηματοδοτήσεων από την ΕΚΤ, ώστε να μειωθεί η ενοχλητική και επιζήμια εξάρτησή τους από τους καταθέτες, οι οποίοι εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο απέσυραν περί τα 2 δις. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη και των ανησυχιών για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ήδη, κορυφαία στελέχη τραπεζών ενημέρωναν από χθες τους αναλυτές των χρηματιστηριακών οίκων, ότι με την αποδέσμευση των 25 δις. ευρώ θα μπορέσουν να αποκλιμακώσουν το προσεχές διάστημα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, που ήδη τις τελευταίες ημέρες ακόμη και για σχετικά μικρά ποσά είχαν τάσεις… φυγής από το επίπεδο του 4%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά κυκλοφορούν και πάλι φήμες ότι προσφέρονταν αποδόσεις που… έβγαζαν μάτια, ιδιαίτερα από τράπεζες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.Η κυβέρνηση επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξασφαλίσει κάποιες δεσμεύσεις των τραπεζιτών, ότι οι νέες ενισχύσεις ρευστότητας δεν θα ανοίξουν μόνο το δρόμο για… τσεκούρωμα αποδόσεων των καταθετών, αλλά και για περισσότερες χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Όμως, οι πληροφορίες του «Β» αναφέρουν, ότι το υπουργείο Οικονομικών «έφαγε πόρτα» άλλη μια φορά από τους τραπεζίτες, οι οποίοι περιμένουν πρώτα να «πιάσουν ταβάνι» οι επισφάλειες σε αυτή την καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου και να διευθετήσουν σε μονιμότερη βάση τα προβλήματα ρευστότητας, πριν ανοίξουν και πάλι τις στρόφιγγες των χορηγήσεων.
Η χθεσινή «συνάντηση κορυφής» για τη χάραξη πορείας του τραπεζικού συστήματος τους επόμενους μήνες επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στα stress test που είναι υποχρεωμένη, βάσει του μνημονίου, να διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και να παραδίδει στην τρόικα τα αποτελέσματά τους το αργότερο 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε τριμήνου. Επειδή, όμως, το μνημόνιο φαίνεται ότι δεν τηρείται με ευλάβεια, όταν οι υποχρεώσεις που επιβάλλει θίγουν το τραπεζικό σύστημα, από τον περασμένο μήνα είχε ανακοινωθεί η αναβολή των ελέγχων ως το τέλος του χρόνου.
Παρότι για το θέμα των stress test δεν «διέρρευσαν» πολλά από τους παριστάμενους στη χθεσινή συνάντηση (για ευνόητους λόγους…), εκτιμάται ότι τα τεστ αντοχής θα αρχίσουν από το τέλος του πρώτου τριμήνου 2011, όταν θα μπορούν (ύστερα από τον αγώνα δρόμου των τραπεζών για άντληση κεφαλαίου) να βγάλουν ευπρόσωπα αποτελέσματα.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η χθεσινή συνάντηση έλαβε χώρα εν αναμονή των κρίσιμων ανακοινώσεων που αναμένονται την Πέμπτη από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την τύχη των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», οι εμπορικοί τραπεζίτες ενημερώθηκαν από τον κ. Γ. Προβόπουλο, ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται να αναβάλει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2011 την απόφαση για απόσυρση των έκτακτων μέτρων.Στις αποφάσεις της Φραγκφούρτης βαραίνει η αρνητική υποδοχή από τη διατραπεζική αγορά και την αγορά ομολόγων των αποφάσεων για διάσωση της Ιρλανδίας, επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και μορφοποίηση του νέου μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης. Οι χρηματοδοτικές συνθήκες για τις ασθενείς τράπεζες παρέμειναν και χθες εξαιρετικά «σφιχτές». Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και ορισμένες ασθενείς τράπεζες της Γερμανίας (και όχι μόνο οι… συνήθεις ύποπτες τράπεζες των χωρών της περιφέρειας) δείχνουν έντονη αδυναμία απεξάρτησης από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ και αυτό βαραίνει σημαντικά στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι αναμένεται να διατηρήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε «θερμοκοιτίδα ρευστότητας».
Με αυτή την απόφαση της ΕΚΤ άνοιξε ο δρόμος για γενναία, πρόσθετη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με τις κρατικές εγγυήσεις των 25 δις. ευρώ, οι οποίες θα ήταν αμφίβολο αν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφάσιζε από τις αρχές του 2011 να σταματήσει την απεριόριστη παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Έτσι, μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 οι ελληνικές τράπεζες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αυξήσουν πάνω από και από τα 110 δις. ευρώ τη συνολική τους χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ελπίζοντας ότι αργότερα θα αρχίσουν να εξομαλύνονται οι συνθήκες στις αγορές, ώστε να γίνει η επόμενη προσπάθεια απεξάρτησης, με σταδιακή επιστροφή στη διατραπεζική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου