Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Αποστάσεις από το τραπεζικό παιχνίδι παίρνει η Εμπορική Τράπεζα

Δεν υπάρχουν σχέδια της Emporiki Bank, θυγατρικής του γαλλικού τραπεζικού ομίλου Credit Agricole, για συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole Jean-Paul Chifflet σε δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ. Ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου επισήμανε επίσης ότι στόχος είναι να επανέλθει η Emporiki Bank στην κερδοφορία το 2011.Εξάλλου, μια εβδομάδα σχεδόν μετά την απόρριψη της πρότασης φιλικής συγχώνευσης από την Εθνική Τράπεζα προς την Alpha Bank, συνεχίζονται οι δηλώσεις αλλά και παραγωγή σεναρίων για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Σε δηλώσεις του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών των νέων μετοχών της Marfin Popular Bank (MPB) που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο διευθύνων σύμβουλος της MPB Ευθύμιος Μπουλούτας εξέφρασε την άποψη ότι το 2011 θα ξεκινήσουν συγχωνεύσεις δυνάμεων στον τραπεζικό χώρο στην Ελλάδα. Ο κ.Μπουλούτας επισήμανε ότι αυτό είναι επιβεβλημένο και απαραίτητο για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων με οικονομία κλίμακας, ώστε να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός.Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της για μια ακόμη φορά στη διάρκεια των τελευταίων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ισχυροποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την συζήτηση επί της Έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2010 - 2011, εκτίμησε πως το 2011 θα είναι έτος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι συνέργειες και με τράπεζες του εξωτερικού, είναι ευκταίες καθώς θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ρευστότητας και της εξάρτησης από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπέρ της ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος τάσσεται και η κυβέρνηση. Εμείς ενθαρρύναμε-και γνωρίζετε ότι ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το έκανε με δηλώσεις του-τις πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και στη δημιουργία ισχυρών τραπεζών, που θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν στη διατραπεζική αγορά, δηλαδή να δανείζονται όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και από τις διεθνείς αγορές συνολικότερα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στους όρους και στις προϋποθέσεις, στις επιμέρους συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών", ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.
Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ, σε παρέμβαση της με αφορμή την πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank, αναφέρεται γενικότερα στο ζήτημα των επικείμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα οδηγήσουν στην επαναπροσδιορισμό του τραπεζικού χάρτη της χώρα. Οι επιχειρηματικές κινήσεις των Τραπεζών κρίνονται αποκλειστικά από τον βαθμό που επηρεάζουν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον από τη διασφάλιση της ισορροπίας του συστήματος, από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στην οικονομική ανάπτυξη με ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της ελληνικής κοινωνίας αλλά και από τους όρους και τις εγγυήσεις που παρέχουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι συγχωνεύσεις Τραπεζών πρέπει να προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό και κοινωνικό σχέδιο που να δικαιολογεί πλήρως την σκοπιμότητά τους, να περιγράφει αναλυτικά τα οφέλη και να εγγυάται την επιτυχία χωρίς αναταράξεις σε οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους, στην προοπτική της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος και να μην θεωρούνται οι εργαζόμενοι "αναλώσιμο είδος" και "παράπλευρη απώλεια" χάρη της συγκυρίας που επιτρέπει την ισοπέδωση των πάντων, τονίζει η ΟΤΟΕ στην παρέμβαση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου