Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Οι εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα ουδέποτε είδαν με καλό μάτι το Ταμείο Παρακαταθηκών..........

...............και Δανείων, ιδίως επειδή προσφέρει εξαιρετικά ανταγωνιστικά επιτόκια στους καταθέτες. Από τον Αύγουστο, όμως, έχουν ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν, καθώς το κρατικό πιστωτικό ίδρυμα άρχισε να «πλαγιοκοπεί» τις εμπορικές τράπεζες και στις χορηγήσεις, προσφέροντας στους δημοσίους υπαλλήλους τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των στεγαστικών τους δανείων με ευνοϊκούς όρους. Με μια διάταξη που πέρασε στην… ουρά του νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης (ν. 3867/2010) και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις αρχές Αυγούστου, δόθηκε για πρώτη φορά στο Τ.Π.Δ. η δυνατότητα «επίθεσης» στα μερίδια αγοράς των εμπορικών τραπεζών στη στεγαστική πίστη.Το άρθρο 25, παρ. 3, του νόμου 3867, για τον οποίο αρχίζουν πλέον να ενημερώνονται όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι με δάνεια σε εμπορικές τράπεζες, προβλέπει ότι:
n «Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δύναται να χορηγεί δάνεια προς το σκοπό αποπληρωμής στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, που έχουν χορηγήσει άλλα πιστωτικά ιδρύματα σε ενήμερους στα δάνεια αυτά δανειολήπτες δημόσιους υπαλλήλους και σε όσους δικαιούνται να λάβουν δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με τους όρους και εξασφαλίσεις που χορηγεί το ίδιο τα δάνειά του».Με τη διάταξη αυτή, το ΤΠΔ μπορεί πλέον να απευθυνθεί σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, σε συνταξιούχους του ΙΚΑ και της ΔΕΗ, δηλαδή σε μια πολύ καλή κατηγορία πελατών των εμπορικών τραπεζών, αφού σε μια εποχή γενικευμένης οικονομικής ανασφάλειας και αυξημένης ανεργίας αυτή η κατηγορία πελατών έχει το προνόμιο του σταθερού και σίγουρου μηνιαίου εισοδήματος.Μάλιστα, το ΤΠΔ έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» μερίδια αγοράς από την πελατεία των εμπορικών τραπεζών στη στεγαστική πίστη, την ώρα που κορυφώνονται ακόμη και σε αυτή την κατηγορία δανείων οι καθυστερήσεις πληρωμών, με αποτέλεσμα το ποσοστό των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση να έχει εκτιναχθεί στο 9% του συνόλου των χορηγήσεων της κατηγορίας (7,5 δις. ευρώ επί συνόλου 81,24 δις. ευρώ).
Τα κίνητρα για να μεταφέρει ένας δημόσιος υπάλληλος το στεγαστικό του δάνειο στο ΤΠΔ, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το εξοφλεί ως τώρα χωρίς καθυστερήσεις, είναι σημαντικά και έγιναν ακόμη ελκυστικότερα με άλλη ρύθμιση του ίδιου νόμου, με την οποία η μέγιστη διάρκεια των στεγαστικών δανείων του ΤΠΔ αυξήθηκε από τα 30 στα 40 χρόνια.Το ΤΠΔ είναι το μοναδικό πιστωτικό ίδρυμα που είναι σε θέση να προσφέρει στεγαστικά δάνεια με ελκυστικό, σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Για παράδειγμα, για ένα δάνειο 30 ετών το επιτόκιο σήμερα διαμορφώνεται σε 5,40%, σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου, ενώ όσοι δικαιούχοι είναι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών μπορούν να πάρουν δάνειο με επιτόκιο 4,70%, επίσης σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου.Με αυτούς τους όρους, όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι μπαίνουν στον πειρασμό να… πουν αντίο στις εμπορικές τράπεζες που τους χορήγησαν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται σημαντικά οι μηνιαίες δόσεις τους, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, σε μια περίοδο συμπίεσης των εισοδημάτων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.Το ΤΠΔ, εξάλλου, αποτελεί υπολογίσιμο ανταγωνιστή για τις εμπορικές τράπεζες για ένα ακόμη λόγο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες: παρά το ξέσπασμα της κρίσης, δεν έχει σταματήσει να εκταμιεύει στεγαστικά δάνεια, την ώρα που οι περισσότερες εμπορικές τράπεζες εκταμιεύουν με… σταγονόμετρο. Το 2009 οι χορηγήσεις στεγαστικών (εκταμιεύσεις) πλησίασαν τα 540 εκατ. ευρώ, από 526,5 εκατ. ευρώ το 2008, δηλαδή σε μια χρονιά κρίσης για το τραπεζικό σύστημα οι χορηγήσεις στεγαστικών από το ΤΠΔ αυξήθηκαν!
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, το ΤΠΔ αποτελεί πραγματική «όαση» για καταθέτες μέσης οικονομικής επιφάνειας, που θέλουν να «κλείσουν» τα χρήματά τους με μια ανταγωνιστική απόδοση. Για παράδειγμα, για μια προθεσμιακή κατάθεση 12μήνου, ποσού 5.000-100.000 ευρώ, το ΤΠΔ προσφέρει επιτόκιο 4,35%, που είναι από τα υψηλότερα της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου