Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΡΗΝΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ..........

Στην περιοχή του Ρήνου η ομορφιά του παρόχθιου τοπίου μένει αξέχαστη. Την αποτύπωσαν στον καμβά τους καταξιωμένοι καλλιτέχνες και υμνήθηκε από διάσημους συγγραφείς όπως ο Γερμανός Heinrich von Kleist που έγραψε: «...η περιοχή μοιάζει με όνειρο ποιητή, ούτε η πιο πλούσια φαντασία δεν θα μπορούσε να επινοήσει περισσότερη ομορφιά...». Ο ποταμός σχηματίζει πλήθος μαιάνδρων. Στις δυο όχθες του υπάρχουν παραδοσιακοί οικισμοί και κωμοπόλεις που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Κατάφυτοι αμπελώνες «κατηφορίζουν» στις απότομες πλαγιές των λόφων και από αυτούς παράγεται το φημισμένο κρασί του Ρήνου. Πάνω από σαράντα μεσαιωνικά κάστρα και παλάτια δεσπόζουν στην κοιλάδα κάνοντας το σκηνικό να μοιάζει παραμυθένιο. Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα σε μια μικρή έκταση τόσο πολλά μεσαιωνικά κτίσματα. Η κοιλάδα του Ρήνου αποτελούσε «μήλον της έριδος» από τα μεσαιωνικά χρόνια, λόγω των διοδίων και των δασμών που πλήρωναν τα διερχόμενα πλοία στους εκάστοτε ηγεμόνες. Κι εκείνοι, για να έχουν τον γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής και να γεμίζουν το θησαυροφυλάκιό τους, φρόντιζαν να κτίζουν σε νευραλγικά σημεία επιβλητικούς καστρόπυργους, πολλοί από τους οποίους διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.
Αγορές
Στις αποσκευές σας θα βάλετε οπωσδήποτε ένα μπουκάλι κρασί Eiswein κι ένα λευκό Riesling. Το Eiswein, το παγωμένο γλυκό κρασί, παράγεται στην κοιλάδα του Ρήνου από υπερώριμα σταφύλια τα οποία παραμένουν ατρύγητα στο κλήμα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ξυλόγλυπτα σουβενίρ, αντικείμενα χειροτεχνίας, ζωγραφισμένα ποτήρια μπίρας, ρολόγια τοίχου με κούκο (!) και παραδοσιακά μάλλινα ενδύματα.
Ταξιδεύοντας στην αριστερή όχθη
Για να περιηγηθείτε με όχημα στην κοιλάδα του Ρήνου (από τις πόλεις Bingen/Rόdesheim ως την Koblenz), έχετε δύο επιλογές: να οδηγήσετε στον οδικό άξονα Β 9 που βρίσκεται στην αριστερή (δυτική) όχθη, ή στον Β 42 στη δεξιά (ανατολική) όχθη. Ο καλοσυντηρημένος Β 9 ξεκινά από την πόλη Bingen και αφού ακολουθεί την πορεία του ποταμού καταλήγει στην Koblenz (63 χλμ.), περνώντας από τις κωμοπόλεις Trechtingshausen, Bacharach, Oberwesel, St. Goar και Boppard. Ο άξονας Β 42 με αφετηρία την πόλη Rudesheim θα σας φέρει στην Koblenz (75 χλμ.), μέσω των κωμοπόλεων Assmannshausen, Lorch, Kaub, St. Goarshausen, Braubach και Lahnstein. Η πλειονότητα των ταξιδιωτών επιλέγει την αριστερή όχθη καθώς εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα και πιο σημαντικά αξιοθέατα της κοιλάδας. Τυπική αφετηρία είναι η μικρή πόλη Bingen, που εμφανίστηκε στον χάρτη της περιοχής τον 1ο αιώνα π. Χ. Η στρατηγική της θέση (στην ένωση των ποταμών Ρήνου και Nahe) έγινε αιτία να την κατακτήσουν και να τη λεηλατήσουν αρκετές φορές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εδώ η βασιλική εκκλησία St. Martin και το κάστρο Klopp. Τις εντυπώσεις όμως κλέβει ο κατάλευκος πύργος Mauseturm (mouse Tower-πύργος του Ποντικιού). Κτισμένος τον 13ο αιώνα σε μια νησίδα του Ρήνου, στη βόρεια έξοδο της Bingen, λειτουργούσε αρχικά ως σταθμός διοδίων και αργότερα ως φάρος για τα διερχόμενα πλοία. Στη διαδρομή Bingen - Bacharach (24 χλμ.), τα κάστρα Rheinstein, Rheichenstein και Sooneck δεσπόζουν στις κατάφυτες λοφοπλαγιές και ομορφαίνουν το τοπίο. Κτισμένα σε καίρια σημεία της κοιλάδας, είναι επισκέψιμα και προσφέρουν από τις επάλξεις τους ένα υπέροχο πανόραμα του Ρήνου.Το νεο-γοτθικού ρυθμού Burg Rheinstein (14ου αιώνα) είναι το πιο εντυπωσιακό από τα τρία. Ηταν το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε για θερινή κατοικία Πρώσων βασιλιάδων στον Ρήνο. Το 1975 πέρασε στα χέρια της οικογένειας Hecht, που το αναστήλωσε και επέτρεψε την είσοδο στους επισκέπτες. Κτισμένο ακριβώς πάνω από τον οικισμό Trechtingshausen, το Burg Rheichenstein (11ου αιώνα) στεγάζει ένα μουσείο όπου εκτίθεται όπλα και πολεμικός εξοπλισμός από τον Μεσαίωνα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και μια πλούσια συλλογή από κυνηγητικά τρόπαια. Στον χώρο λειτουργεί κι ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο.
Ο Πρώσος βασιλιάς Frederick William IV ήταν αυτός που ξανάκτισε το 1843 το ερειπωμένο Burg Sooneck (11ου αιώνα). Στο προσεκτικά αναστηλωμένο κάστρο αξίζει να δείτε τους πίνακες ζωγραφικής και την επίπλωση του 19ου αιώνα.
Ο ποταμός Ρήνος
Με μήκος 1.230 χλμ. και μέση παροχή νερού άνω των 2.000 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο, είναι από τους σπουδαιότερους ποταμούς της Ευρώπης. Χάρη στο πλάτος και την ορμητικότητά του, ο Ρήνος (που στη γλώσσα των Κελτών σημαίνει «αυτός που ρέει», δηλαδή ο Ρέων) αποτελεί μια πλωτή «οδό» ζωτικής σημασίας για τις 5 χώρες που διατρέχει. Τις δεκαετίες του 1970 και 1980, λόγω των υψηλών ποσοστών ρύπανσης, είχε χαρακτηριστεί «ο υπόνομος της Ευρώπης». Σήμερα, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες καθαρισμού των υδάτων, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.
FAST INFO
Δρομολόγια car ferries στον Ρήνο Για να προστατευτεί το οικοσύστημα της κοιλάδας, δεν υπάρχουν γέφυρες στη διαδρομή Bingen/Rόdesheim-Koblenz. Μικρά πλεούμενα car-ferries (Autofahre) ενώνουν τις δύο όχθες, εκτελώντας δρομολόγια μεταξύ των κωμοπόλεων: 1) Boppard - Filsen/Kamp Bornhofen 2) St. Goar - St. Goarshausen 3) Bacharach - Kaub 4) Niederheimbach - Lorch 5) Bingen - Rudesheim. Το εισιτήριο του αυτοκινήτου (με τον οδηγό) είναι 3 €, για έναν επιβάτη 1,30 € (0,70 € για παιδιά) και 0,50 € για ποδηλάτες.
Κρουαζιέρα στον Ρήνο
Σύγχρονα ποταμόπλοια ταξιδεύουν σ’ όλο το μήκος της κοιλάδας, προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο περιήγησης. Για δρομολόγια και τιμές εισιτηρίων επικοινωνήστε με την ατμοπλοϊκή εταιρεία: Koln-Dusseldorfer, Frankenwerft 35, 50667, Κολωνία. Τηλ. 00 49 (0) 221-2088318, 00 49 (0) 221-2088345, www.k-d.com , e-mail: info@k-d.com . Γραφεία της ατμοπλοϊκής εταιρείας λειτουργούν στις πόλεις Bingen (τηλ. 00 49 (0) 6721 14200), Boppard (τηλ. 00 49 (0) 1721 360335) και Rudesheim (τηλ. 00 49 (0) 6722 3808).
ΦΑΓΗΤΟ
Bingen
«Martinskel­ler» (0049 (0) 6721 134 75, www.hotel-bingen-rhein.com ), «Hotel-Cafι Koeppel» (0049 (0) 6721 147 70, www.hotel-koeppel.de ).
Bacharach
«DJH Burg Stahleck» (0049 (0) 6743 1266, www.jugendherberge.de ). Youth hostel που λειτουργεί μέσα στο κάστρο Burg Stahleck. «Rhein» (0049 (0) 6743 1243, www.rhein-hotel-bacharach.de ). «Altkolni­scher Hof» (0049 (0) 6743 1339, www.altkoelnischer-hof.de ).
St. Goar
«Zur Loreley» (0049 (0) 6741 1614, www.hotel-zur-loreley.de ). «Hauser» (0049 (0) 6741 333, www.hotelhauser.de ). «Landsk­necht» (0049 (0) 6741 2011, www.hotel-landsknecht.de ).
Boppard
«Bellevue» (0049 (0) 6742 1020, www.bellevue-boppard.de ). «Gunther» (0049 (0) 6742 89090, www.hotelguenther.de ). «Redstock» (0049 (0) 6742 4876, www.rheinhotel-rebstock.de ).
Koblenz
«Diehl’s» (0049 (0) 261 9707, www.diehls-hotel.de ). «Brenner» (0049 (0) 261 91578, www. hotel-brenner.de ). «Cityhotel» (0049 (0) 261 1332, www.cityhotel-koblenz.de ).
Από την Bacharach στην Koblenz
Η παρόχθια Bacharach είναι το δημοφιλέστερο θέρετρο στην κοιλάδα του Ρήνου. Μόλις περάσετε τα μεσαιωνικά της τείχη, κατά μήκος του ποταμού, θα ξεκινήσει και το μικρό ταξίδι σας πίσω στον χρόνο.
Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, θαυμάστε τις ξύλινες κατοικίες των μεσαιωνικών χρόνων (Altes Haus, Posthof, Alte Munze) που βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου Oberstrasse, περπατήστε μέχρι το γοτθικό παρεκκλήσι Wernerkapelle και ξεναγηθείτε στο εσωτερικό της Ευαγγελικής εκκλησίας Peterskirche (14ου αιώνα).Από το κέντρο της Bacharach ένα οριοθετημένο μονοπάτι οδηγεί -μετά περίπου 15’ περπάτημα- στην είσοδο του κάστρου Burg Stahleck (12ου αιώνα), το οποίο στεγάζει και έναν ξενώνα νεότητας. Αν έχετε γερά πνευμόνια επιχειρήστε την ανάβαση έως την κορυφή του αφού η θέα από εκεί θα σας κάνει να ξεχάσετε κάθε κούραση. Ανάμεσα στην Bacharach και τη St. Goar παρεμβάλλεται η Oberwesel. Ο μόνος λόγος για να σταματήσετε εδώ είναι το κάστρο Burg Schonburg (12ου αιώνα), που βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νοτιοανατολικά της Oberwesel. Το 1885 ένας πάμπλουτος Αμερικανός κτηματομεσίτης το αγόρασε και το ανακαίνισε. Σήμερα λειτουργεί ως υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Οι φυσιολάτρες θα επιλέξουν την St. Goar ως βάση για τις πεζοπορικές τους εξορμήσεις σε σημεία με πανοραμική θέα στον Ρήνο, ενώ οι μικροί επισκέπτες θα ενθουσιαστούν με τις κούκλες και τα λούτρινα ζωάκια του μουσείου Deu­tsches Puppen und Teddymu­seum. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της St. Goar πάντως είναι και πάλι ένα κάστρο: το Burg Rheinfels. Κτίστηκε το 1245 από τον ηγεμόνα Count Dieter V von Katzenelnbogen, καταστράφηκε από τους Γάλλους το 1796 και ξανακτίστηκε με τη σημερινή του μορφή το 1842. Είναι το μεγαλύτερο κάστρο στην κοιλάδα του Ρήνου, λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο και εστιατόριο, διαθέτει μεγάλο κελάρι με βαρέλια κρασιών και αξίζει να περιηγηθείτε στις υπόγειες στοές του για να παρατηρήσετε την οχυρωματική αρχιτεκτονική.Η Boppard (20 χλμ. νότια της Koblenz), η επόμενη κωμόπολη πάνω στον Β 9, θεωρείται πως ιδρύθηκε από τους Κέλτες (ίσως και από τους Ρωμαίους) το 50 μ. Χ. Εχει περίπου 16.000 μόνιμους κατοίκους και στα σπουδαιότερα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται τα ρωμαϊκά τείχη με τους έντεκα πυργίσκους, η εκκλησία St. Severus, το τμήμα της παλιάς πόλης και η εκκλησία Carmelitekirche, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Αμπέλου (Traubenmadonna).
Αν διαθέτετε καλή φυσική κατάσταση, φορέστε αθλητικά παπούτσια και ανηφορίστε από το κέντρο της Boppard έως την τοποθεσία Vierseenblick (40’ περπάτημα). Από αυτό το σημείο, οι μαίανδροι του Ρήνου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι σχηματίζουν τέσσερις λίμνες, που είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη. Οι λιγότερο γυμνασμένοι μπορείτε να ανέβετε στο Vierseen­blick με εναέριο αναβατήρα.
Λίγο πριν φτάσετε στην Koblenz κάντε μια τελευταία στάση στον οικισμό Stolzenfels για να επισκεφθείτε το παλάτι-μουσείο Schloss Stolzenfels (19ου αιώνα). Αποτελούσε τη θερινή κατοικία του βασιλιά Wilhelm IV της Πρωσίας και ξεχωρίζει για το χρώμα της ώχρας με το οποίο είναι βαμμένο και την υπέροχη θέα της Koblenz που προσφέρει.
Στη δεξιά όχη: Από την Rydesheim στην Koblenz
Η διαδρομή του οδικού άξονα Β 42 στη δεξιά (ανατολική) όχθη της κοιλάδας του Ρήνου ξεκινά από την Rόdesheim, που απλώνεται απέναντι ακριβώς από την Bingen. Κωμόπολη με στενά καλντερίμια, παραδοσιακά εστιατόρια και ξύλινες κατοικίες με λουλουδιασμένα παρτέρια, είναι το πιο γνωστό «κρασοχώρι» της περιοχής. Κάθε Σεπτέμβριο οργανώνεται εδώ η μεγαλύτερη έκθεση και γιορτή κρασιού του Ρήνου.
Εκτός από το Μουσείο Κρασιού (Weinmuseum) και το Μουσείο Μουσικών Μηχανικών Oργάνων (Siegfried’s Mechanisches Musik­kabinett), στην Rόdesheim μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε (πεζή ή με τελεφερίκ) το επιβλητικό μνημείο Niederwald Monument. Από τον χώρο του μνημείου (που συμβολίζει τη δημιουργία της γερμανικής αυτοκρατορίας το 1871), ένα μονοπάτι οδηγεί στα ερείπια του κοντινού κάστρου Burg Ehrenfels και στο κυνηγητικό καταφύγιο Jagdschloss. Μετά τη Rόdesheim, ο Β 42 περνάει από την Kaub (31 χλμ.). Kαθ’ οδόν, παρεμβάλλεται η Assman­nshausen που φημίζεται για το κόκκινο κρασί Spatburgunder και η Lorch με το ενδιαφέρον Εθνολογικό Μουσείο Robert-Strup­pmann. Το μνημείο-αξιοθέατο της Kaub ονομάζεται Pfalz bei Kaub. Πρόκειται για ένα κάστρο σε σχήμα καραβιού, κτισμένο πάνω σε μια βραχώδη νησίδα του Ρήνου, μόλις 110 μ. από τη δεξιά όχθη.
Σε παλαιότερες εποχές, το κατάλευκο Pfalz bei Kaub (14ου αιώνα) λειτουργούσε ως σταθμός διοδίων για τα πλοία. Στις μέρες μας εκτελεί χρέη πολεμικού μουσείου και η μετάβαση των επισκεπτών γίνεται με πλοιάρια από το λιμάνι της Kaub.Ο γοητευτικός μύθος της γοργόνας Loreley απλώνεται πάνω από τη St. Goarshausen, την επόμενη κωμόπολη της διαδρομής.Οι κάτοικοί της, αιώνες τώρα, αφουγκράζονται τη χρυσομαλλούσα γοργόνα να σαγηνεύει τους ναυτικούς με το απαλό τραγούδι της, στο πιο επικίνδυνο ίσως σημείο του ποταμού. Αν θέλετε να «ακούσετε» κι εσείς το τραγούδι της, περπατήστε μέχρι το άγαλμα της γοργόνας που βρίσκεται πάνω στον βράχο του ποταμού που έχει το όνομά της.
Οδηγώντας από τη St. Goar­shausen στην Braubach (23 χλμ.), οι πέτρινες σιλουέτες των Burg Liebenstein και Burg Sterrenberg θα τραβήξουν την προσοχή σας. Τα δύο κάστρα δεν είναι επισκέψιμα, θα αποζημιωθείτε όμως από τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα της Braubach. Στο παλιό τμήμα της πόλης, που περικλείεται από καλοδιατηρημένο τείχος, η προσεγμένη ανακαίνιση έχει αναδείξει αρκετά μνημεία της μεσαιωνικής περιόδου, όπως τον πύργο Pankgrafenturm, την πύλη Obertor και την εκκλησία Barba­rakirche. Την Braubach υπερασπίζεται από ψηλά το κάστρο Marksburg. Λίγο πριν φτάσετε στην πόλη Koblenz, σας υποδέχεται η Lahnstein. Αν η κούραση της διαδρομής δεν σας έχει καταβάλει, σκαρφαλώστε στο κοκκινωπό κάστρο Burg Lahneck. Από τις επάλξεις του θα έχετε μοναδική θέα στην Koblenz και είναι το ιδανικότερο σημείο για να δείτε την ένωση του Ρήνου με τον Lahn.
Τα αξιοθέατα της St. Goarshausen
Από το κέντρο της St. Goarshausen ακολουθώντας τις πινακίδες με την ένδειξη «Loreley Burgenstasse», μετά 5 χιλιόμετρα σε ανηφορικό δρόμο θα φτάσετε στο δημοφιλέστερο σημείο θέας της κοιλάδας. Σε μικρή απόσταση από την St. Goarshausen υπάρχουν δύο ακόμη καλοδιατηρημένα κάστρα (Burg Katz και Burg Maus). Οι πόρτες τους όμως είναι κλειστές για το κοινό, μια και πλέον ανήκουν σε ιδιώτες. Δρόμος των κεραμικών
Περίπου 10 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Koblenz βρίσκεται ο οικισμός Hohr Grenzhausen, που θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο κεραμικής στην ευρύτερη περιοχή, ήδη από τον Μεσαίωνα. Εδώ παράγονται τα γνωστά κεραμικά ποτήρια μπίρας που βρίσκει κανείς σ’ όλες τις μπιραρίες της Γερμανίας.
ΦΑΓΗΤΟ
Το παραδοσιακό πιάτο της Ρηνανίας είναι το sauerbraten, βοδινό κρέας μαριναρισμένο στο ξίδι. Στα εστιατόρια της κοιλάδας σερβίρεται φρέσκο ψάρι από τα νερά του Ρήνου, ενώ ζητήστε να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ zipfelchen (πατάτα γεμιστή με άσπρο τυρί, φρέσκια κρέμα τυριού, βότανα και μυρωδικά). Στην κωμόπολη Bingen αναζητήστε το εστιατόριο «Gal­lia­nar». Στην Bacharach συστήνονται τα εστιατόρια «Posthof» και «Zum Grunen Baum». Στην St. Goar γευματίστε στο «Hauser», που στεγάζεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο, ενώ στην κωμόπολη Boppard προτιμήστε τις ταβέρνες «Wei­nhaus Heilig Grab» και «Weingut Felsenkel­ler», καθώς και τα εστιατόρια «Severus Stube» και «Gasthaus Hirsch». (Kannen­backerstrasse).
Μουσείο Κρασιού
Στην κωμόπολη Rudesheim, και συγκεκριμένα στο κάστρο Bromserburg, λειτουργεί το Μουσείο Κρασιού (Weinmuseum), με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εκθέματα που αφορούν την οινική παράδοση της περιοχής, από τα ρωμαϊκά χρόνια έως σήμερα. Weinmuseum Rudesheim: Rheinstrasse 2, τηλ. 00 49 (0) 6722-2348. Ωράριο λειτουργίας: Απρίλιο-Οκτώβριο 10.00-18.00. Τιμή εισόδου: ενήλικοι 5 € , παιδιά-μαθητές 3 €.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου