Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΡΟ με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο ανιχνεύτηκε στις βρύσες των κατοίκων του δήμου Λιβαδειάς, στον οικισμό Ρωμαίικο, λίγο έξω από τον Ορχομενό

Ο τοξικός ρύπος ανιχνεύτηκε επίσης σε γεωτρήσεις αγροτών στoν κάμπο της Χαιρώνειας προς τον Αγιο Βλάση μαζί με άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος και κάδμιο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι ο υδροφόρος ορίζοντας του ποταμού Βοιωτικού Κηφισού είναι μολυσμένος με βιομηχανικά απόβλητα.Oι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η υγεία τους βρίσκεται εκτεθειμένη σε κίνδυνο. Οι υποψίες για τη ρύπανση των υπόγειων νερών στρέφονται στον παλιό ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες μεταφέρονταν νύχτα από τον Ασωπό παράνομα τοξικά απόβλητα.Σε πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν στο νερό του οικισμού Ρωμαίικου σε διαπιστευμένο εργαστήριο διαπιστώθηκε εκτεταμένη ρύπανση του νερού από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Παράλληλα το νερό ήταν επιμολυσμένο με κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για κάθε χρήση. Στις μετρήσεις ανιχνεύθηκαν 1,32 μg/l εξασθενούς χρωμίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν προβλέπει όρια, λόγω της τοξικότητας του ρύπου. Παράλληλα εντοπίστηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε νιτρικά (13,400 μg/l), και υψηλές συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων (98 ατόμων στα 100ml), όταν το όριο για το πόσιμο νερό είναι το 0!
«Το εξασθενές χρώμιο είναι ένας εξαιρετικά καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος ρύπος και δεν πρέπει να ανιχνεύεται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Η ύπαρξή του στο περιβάλλον προέρχεται κυρίως από ανθρωπογενή αίτια», τονίζει στο Real planet o χημικός μηχανικός Θανάσης Παντελόγλου.
Στον κάμπο
Εξασθενές χρώμιο ανιχνεύθηκε και σε γεώτρηση του κάμπου της Χαιρώνειας. Σε μετρήσεις που έγιναν πέρυσι στις 25 Ιανουαρίου, ο τοξικός ρύπος βρέθηκε σε τιμές κάτω των 5μg ανά λίτρο. Παράλληλα ανιχνεύθηκαν τοξικός μόλυβδος και κάδμιο σε τιμές 10μg και 5μg ανά λίτρο που βρίσκεται στα όρια που θέτει η νομοθεσία.«Οταν υπάρχουν βαρέα μέταλλα στο νερό, όπως το εξασθενές χρώμιο, ο μόλυβδος και το κάδμιο, συσσωρεύονται στα λαχανικά και τους βολβούς καθώς επίσης στους ιστούς των ζώων και των ανθρώπων. Στα χωράφια αυτών των περιοχών πρέπει να γίνουν εκτεταμένες μετρήσεις από επίσημους φορείς για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων», αναφέρει στην «R» o καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας Θεόφιλος Μασούρας.
Ο ρόλος του Ασωπού
«Οι υψηλές τιμές στα νιτρώδη σε συνδυασμό με τα βαρέα μέταλλα, τόσο στο πόσιμο νερό όσο και στις γεωτρήσεις, είναι πολύ σοβαρές ένδειξης για εκτεταμένη βιομηχανική ρύπανση σε όλο τον υδροφόρο ορίζοντα του Βοιωτικού Κηφισού. Πρέπει επειγόντως να γίνουν αναλυτικές μετρήσεις στο νερό και στο έδαφος της περιοχής.Οι αιτίες της ρύπανσης στη Χαιρώνεια πιθανόν να προέρχονται από τον ΧΥΤΑ και τις άλλες χωματερές όπου μεταφέρονταν παράνομα βιομηχανικά απόβλητα από την περιοχή του Ασωπού», δηλώνει από την πλευρά του o χημικός μηχανικός Θανάσης Παντελόγλου.
Πολύ κοντά στον οικισμό Τσουκαλάδες, στη θέση Τουρκοπούλα, λειτουργούσε έως το καλοκαίρι του 2010 ο παλιός ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς, που δεχόταν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα της ευρύτερης περιοχής, παρά του γεγονός ότι είχε υπερκορεστεί και είχε καταστραφεί η μεμβράνη στο έδαφος.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι ο παλιός ΧΥΤΑ δεν φυλασσόταν, με αποτέλεσμα τη νύχτα να υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στον χώρο από ύποπτα φορτηγά και βυτιοφόρα που μετέφεραν παράνομα απορρίμματα άγνωστης προέλευσης, ακόμα και βιομηχανικά απόβλητα, που η επεξεργασία τους γίνεται μόνο από εταιρείες εξουσιοδοτημένες από το ΥΠΕΚΑ.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος ( Εύβοιας) και Γιάννης Γκιώνας (Αττικής). Από τον Αύγουστο του 2010 λειτουργεί ο νέος ΧΥΤΑ των Τσουκαλάδων. Παρʼ όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία απολύτως εργασία αποκατάστασης της ζημιάς .Τα στραγγίδια των απορριμμάτων από τον υπερχειλισμένο παλιό ΧΥΤΑ είτε απορροφώνται από το έδαφος και πηγαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα είτε καταλήγουν σε ένα ρέμα δίπλα στο ΧΥΤΑ και από εκεί στον Βοιωτικό Κηφισό και στον κάμπο της Χαιρώνειας.
«Η περιοχή της Χαιρώνειας είναι μια αμιγώς αγροτική περιοχή. Δεν δικαιολογούνται να ανιχνεύονται τέτοιοι ρύποι. Ο παλιός ΧΥΤΑ είναι πηγή ρύπανσης, που σύμφωνα με τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές δεν φυλασσόταν επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια», δηλώνει στην «R» η χημικός μηχανικός δημοτική σύμβουλος του δήμου Λιβαδειάς Δέσποινα Σπανούδη.
Καθησυχάζουν οι Αρχές
«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ τα πάντα για να εξακριβώσουμε την πηγή της ρύπανσης» Οσον αφορά το εξασθενές χρώμιο στο νερό του Ρωμαίικου, δυστυχώς ή ευτυχώς, βρίσκεται εντός ορίων της νομοθεσίας. Το αδικαιολόγητα υψηλό φορτίο κολοβακτηριδίων στο νερό οφείλεται στο ότι δεν χλωριώνονταν, λόγω βλάβης στο υδρευτικό σύστημα. Ωστόσο, αυτή αποκαταστάθηκε.Καλώ τους συμπολίτες μας να έρθουν να συζητήσουμε από κοινού τα προβλήματα της περιοχής, και όχι να τα δημοσιοποιούν στα μέσα πριν συζητήσουμε τη λύση», δηλώνει στην «R» ο νέος δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής.
Ο δικηγόρος Νώντας Κωτσικώνας, δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Λιβαδειάς, επισημαίνει ότι οι ευθύνες βαραίνουν τόσο την πολιτεία όσο και τις δημοτικές Αρχές, που διαχρονικά κάνουν τα στραβά μάτια αντί να προστατέψουν τα συμφέροντα της περιοχής.
«Η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων. Τα λύματα διαχέονται ακατέργαστα στο περιβάλλον, τόσο από το ΧΥΤΑ όσο και από άλλες δραστηριότητες, διογκώνοντας το πρόβλημα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου