Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Έρχονται για να μας «τρίξουν τα δόντια»

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο των Βρυξελλών με τις αμφιβολίες να «ζώνουν» τους ιθύνοντες που αμφιβάλλουν, πλέον, για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Η ΕΕ σε μία επικοινωνιακή προσπάθεια αναστροφής του κλίματος που αρχίζει να εδραιώνεται διεθνώς, επιστρατεύει το «βαρύ πυροβολικό» της, με την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στόχος της επίσκεψης, επισήμως είναι «η τόνωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και η ανάδειξη των θετικών πτυχών της ευρωπαϊκής παρέμβασης», στην ουσία όμως, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι της ΕΕ, έρχονται για να «τρίξουν τα δόντια» στην κυβέρνηση προειδοποιώντας για το χειρότερο. Οι λόγοι για τους οποίους οι Βρυξέλλες αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από την κρίση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» είναι δύο: - Θεωρούν ότι λείπει από την κυβέρνηση η πολιτική βούληση να επιβάλλει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα
- Αμφιβάλλουν για την ικανότητα της ελληνικής κρατικής μηχανής να εφαρμόσει τις κυβερνητικές αποφάσεις
«Δεν είναι δυνατό να συμφωνούμε σε συγκεκριμένα νομοσχέδια και στη συνέχεια να τα βλέπουμε απολύτως αλλαγμένα λόγω κάποιων μεταμεσονύκτιων τροπολογιών που πέρασαν στη Βουλή. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύστημα φορολόγησης στην Ελλάδα, ούτως ώστε να αποκλείεται στο μέλλον οποιασδήποτε μορφής φυσική επαφή και διαβούλευση των φορολογουμένων με τους εφοριακούς. Στην πράξη όμως τίποτε δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί», επισημαίνουν παράγοντες της τρόικας.
«Ίσως το 2012 να είναι η τελευταία επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό διότι μετά το 2012 μπορεί να μην έχει νόημα οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης. Συν τοις άλλοις, μετά το 2012 ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας μπορεί να μη συνιστά ''συστημικό κίνδυνο'' για την ευρωζώνη, όπως συμβαίνει σήμερα. Στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη δεν θα έχει καν νομικό πάτημα για να βοηθήσει την Ελλάδα», σημειώνει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, βασικός αναλυτής του «think tank» των Βρυξελλών Εuropean Ρolicy Center, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα.
Το σοκ της «μαύρης τρύπας» των ελλειμμάτων
Στο ύψος των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ανεβαίνει πλέον ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση για να διασώσει από τον πλήρη εκτροχιασμό τον φετινό προϋπολογισμό, μετά την αποκάλυψη –σοκ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 εκτινάχθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που έχει εντάξει η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό του 2011 αναμένεται να έχουν αποδοτικότητα χαμηλότερη κατά 5,5 δισ. ευρώ από την προβλεπόμενη, ενώ με άλλα 2,5 δις. θα επιβαρυνθεί ο φετινός Προϋπολογισμός από το πρόσθετο έλλειμμα που ανακάλυψε η Ελληνική Στατιστική
Αρχή στη δημοσιονομική διαχείριση του 2010.
Προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών, η κυβέρνηση δίνει στην δημοσιότητα τα μέτρα που θα εφαρμόσει την ερχόμενη τριετία.
Tο υπουργείο θα ανακοινώσει στις 15 Απριλίου το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για το διάστημα 2012-2015 ύψους 22 δις ευρώ και αρκετά από τα διορθωτικά μέτρα του 2011.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, ένα εξάμηνο νωρίτερα από ό,τι προγραμμάτιζε. Η δε Τρόικα απαιτεί πλέον συγκεκριμένη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. απειλώντας να βάλει «αστερίσκους» στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Έρχονται να «μαζέψουν τα ασυμμάζευτα»
Παρ όλα αυτά οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται πρόθυμες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Σε επικοινωνιακό επίπεδο ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι ερχόμενος στην Αθήνα θα απευθύνει μήνυμα αισιοδοξίας, αναφέροντας πως όταν προ εικοσαετίας ανέλαβε υπουργός Οικονομικών του Βελγίου η χώρα του είχε δημόσιο χρέος ίσο προς το 135% του ΑΕΠ και βρισκόταν σε ύφεση. Όταν ύστερα από λίγα χρόνια παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του, το βελγικό χρέος πλησίαζε το 100% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη είχε επιστρέψει.
Σε ανάλογο μήκος κύματος αναμένεται να είναι και οι δηλώσεις του κ.Τρισέ, ο οποίος, ας σημειωθεί, εξακολουθεί να επιμένει ότι ο μόνιμος ευρωμηχανισμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων θα πρέπει να χρηματοδοτεί την αγορά των κρατικών ομολόγων όχι μόνο στην πρωτογενή αλλά και στη δευτερογενή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου