Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Αποχή του ΣΟΑΙΣΤΑ από ΑΓΩΝΕΣ (sporting ή regularity) της ΕΘΕΑ

Αποχή του ΣΟΑΙΣΤΑ από sporting ή regularity της ΕΘΕΑ
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΛΠΑ/ΕΘΕΑ για τις αγωνιστικές άδειες αμφισβητεί στην ουσία την ύπαρξη του ΣΟΑΙΣΤΑ, αλλά πιο σημαντικά αμφισβητεί την ιδιαιτερότητα των αγώνων ιστορικών αυτοκινήτων. Στις συζητήσεις που είχαμε για την αγωνιστική άδεια, η θέση της ΕΛΠΑ/ΕΘΕΑ ήταν ότι τα ιστορικά είναι άλλη μια κατηγορία αυτοκινήτων σαν την Ν ή την Ε.
Η δική μας θέση είναι απόλυτα διαφορετική. Τα ιστορικά είναι μια ομάδα αυτοκινήτων με ιδιαίτερη λογική. Αυτοκίνητα που υπακούουν σε ένα σύνολο κανόνων της FIVA και της FIA. Αγωνιστικά που οφείλουν να είναι σύμφωνα με homologation τουλάχιστον 25 ετών παλιά. Αυτοκίνητα που θέλουν ιδιαίτερο σεβασμό και χειρισμό.
«Ο αθλητισμός με ιστορικά αυτοκίνητα αποτελεί έναν ενεργό εορτασμό της ιστορίας του αυτοκινήτου» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο 1ο άρθρο του κανονισμού της FIA.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αγώνες ιστορικών αυτοκινήτων είναι διαφορετικοί από αυτούς των σύγχρονων και η άποψη αυτή δεν βρίσκει όση ανταπόκριση θα θέλαμε. Κατ’ αρχάς έχουμε αγώνες ταχύτητας και ακρίβειας και όχι παιδιές. Στα regularity οι λέξεις κλειδιά είναι ακρίβεια μετρήσεων, ασφάλεια και πιστοποίηση του αυτοκινήτου. Στα sporting ιδιαίτερης σημασίας είναι η ασφάλεια (μέση ταχύτητα), η σκληρότητα (χώμα) και η τεχνική κατανόηση / επαλήθευση των χαρακτηριστικών των αυτοκινήτων.
Εμείς, οι οδηγοί αγώνων ιστορικών αυτοκινήτων αποτελούμε την ζήτηση που τροφοδοτεί όσες λέσχες οργανώνουν τέτοιους αγώνες. Και έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για το τι θέλουμε, θέσεις που μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στο site μας www.soaista.com.
Η απόφαση της ΕΘΕΑ μας λύπησε γιατί έδειξε πόσο λίγο καταλαβαίνει και ενδιαφέρεται για το ιστορικό αυτοκίνητο και τους αγώνες του.
Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΑΙΣΤΑ, ο οποίος αριθμεί 100 μέλη αποφάσισε να μην συμμετέχουν τα μέλη του σε αγώνες sporting ή regularity που είναι στα πρωταθλήματα που προκήρυξε η ΕΘΕΑ, μέχρι την ανάκληση της απόφασής της. Το Διοικητικό Συμβούλιο επίσης αποφάσισε να επιδιώξει την ανάκλησή της απόφασης δια της δικαστικής οδού.Για μας είναι θέμα αρχής να μας ακούν και να μας σέβονται οι διοργανώτριες αρχές του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.soaista.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου