Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

BofA: Τι κρύβει η «επιστροφή» στην Αθήνα;


Την ώρα που σε κάθε ανάλυση διεθνούς τραπεζικού ομίλου για την Ελλάδα η λέξη «default» (στάση πληρωμών) αναφέρεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντανακλώντας την ανησυχία για την τύχη της χώρας, η Bank of America φαίνεται ότι βλέπει νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα και αυτή την περίοδο διακριτικά ετοιμάζεται να ενισχύσει την παρουσία της στην Αθήνα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Β». Αυτές τις ημέρες, σε κεντρικό κτίριο των Αθηνών, απέναντι στην αμερικανική πρεσβεία, στήνονται σε δύο ορόφους τα νέα γραφεία που θα κάνουν πιο αισθητή στην Ελλάδα του μνημονίου την παρουσία της BofA. Η πληροφορία άρχισε τις τελευταίες ημέρες να συζητείται στους κύκλους των εν Ελλάδι εκπροσωπούμενων διεθνών τραπεζικών κολοσσών, καθώς δεν είναι απολύτως αυτονόητο ότι μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα θα επέλεγε αυτή την περίοδο για μια επέκταση των εργασιών της στην Ελλάδα. Τι μπορεί να κρύβει αυτή η, τρόπον τινά, «επιστροφή» της BofA στην Ελλάδα, ύστερα από μια σημαντική περίοδο μάλλον τυπικής παρουσίας στη χώρα, μέσω των γνωστών γραφείων της τράπεζας στην Πανεπιστημίου;Τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν τις κινήσεις των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, υπενθυμίζουν ότι η BofA είχε στα χρόνια που προηγήθηκαν της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη αρκετά σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά ομολόγων. Μάλιστα, ο κ. Χρ. Σαρδελής, που είχε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 κορυφαία θέση στο ελληνικό τμήμα της BofA, έγινε μετά τη θητεία του αυτή ο πρώτος επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, θέση στην οποία είχε σημαντικές επιτυχίες, αλλά και μια πολύ «σκοτεινή» στιγμή: επί των ημερών του «στήθηκε» το περιβόητο πλέον swap με την Goldman Sachs, το οποίο για χρόνια πήρε δικαιωματικά τη θέση του κορυφαίου εργαλείου «δημιουργικής» διαχείρισης του χρέους, καθώς χάρη σε αυτό η Ελλάδα πέρασε τις εξετάσεις για την ένταξη στην ΟΝΕ.
Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία της BofA στην Ελλάδα ήταν μάλλον υποτονική, αλλά πλέον τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Η Merrill Lynch διατηρούσε ισχυρή παρουσία στην πρωτογενή αγορά ομολόγων και μετά την επεισοδιακή εξαγορά της από την BofA, όταν έφθασε πολύ κοντά στην κατάρρευση, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός επανήλθε έμμεσα στο προσκήνιο της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Μάλιστα, σε ένα από τα τελευταία κοινοπρακτικά δάνεια της χώρας, πριν την εσπευσμένη διάσωση από την τρόικα, η BofA είχε βρεθεί στο σχήμα των αναδόχων.
Το ερώτημα όσων συζητούν για την ξαφνική αναβάθμιση της παρουσίας της BofA στην Ελλάδα είναι γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα, που η πρωτογενής αγορά ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στο… ψυγείο, ενώ η δευτερογενής βρίσκεται σε θερμοκρασία πολύ κοντά στο μηδέν, με ελάχιστες συναλλαγές και spread Τρίτου Κόσμου;
Στελέχη ξένων τραπεζών σχολίαζαν στο «Β», ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να βλέπει η κεντρική διοίκηση της BofA σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής στην Ελλάδα. Άλλωστε, λένε οι ίδιοι, στην BofA, που εντάσσεται στους φανατικότερους «ταύρους» του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τελικά τη χρεοκοπία και ως εκ τούτου, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, ίσως θεωρούν ότι είναι η καλύτερη στιγμή για «ψάρεμα» ευκαιριών.
Στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, βέβαιο είναι ότι πολλοί και καλοί πελάτες θα χρειασθούν τις υπηρεσίες τραπεζικών κολοσσών, όπως η BofA – Merrill Lynch:
n Το ίδιο το Δημόσιο ψάχνει στα… ασημικά του, για εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθούν έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και η αναζήτηση αυτή αναπόφευκτα θα περάσει μέσα από τα γραφεία των ισχυρών τραπεζών, που έχουν λόγους πλέον να παρακολουθούν με ισχυρότερη παρουσία στην Αθήνα τις εξελίξεις.
n Ο τραπεζικός τομέας «μυρίζει» μεγάλα deal ανάγκης: οι επικείμενες συγχωνεύσεις, αλλά και οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, όπως και οι αγοραπωλησίες θυγατρικών στη Ν.Α. Ευρώπη, αναμένεται να προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες για καλές αμοιβές και προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής στους διεθνείς οίκους. Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, που στην πλειονότητά τους «στενάζουν» από την έλλειψη ρευστότητας και τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, αναζητούν λύσεις από αυτές που κατά κανόνα προσφέρονται πλέον μόνο από τράπεζες διεθνούς εμβέλειας.Σε κάθε περίπτωση, ο παλιός κανόνας που λέει ότι σε κάθε κρίση κρύβονται μεγάλες ευκαιρίες φαίνεται ότι βρίσκει την εφαρμογή του στην περίπτωση της αναβαθμισμένης παρουσίας της BofA στην Αθήνα. Όταν τα νέα γραφεία λειτουργήσουν, μέσα στο φθινόπωρο πιθανότατα, θα αρχίσουν να γίνονται καλύτερα ορατές οι προθέσεις της ισχυρής αμερικανικής τράπεζας, που ίσως και να αντανακλούν μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο θέασης των εξελίξεων στην Ελλάδα από τη σκοπιά των ισχυρών του διεθνούς τραπεζικού συστήματος: εκεί που ως τώρα έβλεπαν μόνο «καμένη γη», τώρα ίσως βλέπουν σημαντικές κρυμμένες ευκαιρίες.
Βέβαια, σε όλα αυτά υπάρχει και μια πιο απαισιόδοξη ανάγνωση: σε κάθε χώρα όπου έχει επέμβει το ΔΝΤ στην ιστορία του, έχει συντελεστεί μια μεγάλης έκτασης μεταφορά εθνικού πλούτου στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Και όλα δείχνουν, ότι τα… αρπακτικά του διεθνούς τραπεζικού συστήματος δεν θα κάνουν εξαιρέσεις στην περίπτωση της Ελλάδας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου