Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΑΛΛΥ ΣΠΡΙΝΤ ΕΛΑΤΕΙΑΣ 2010

Η ΑΛΦΑΛ διοργανώνει στις 17 Οκτωβρίου χωμάτινο Ράλλυ Σπρίντ με την ονομασία ΡΑΛΛΥ ΣΠΡΙΝΤ ΕΛΑΤΕΙΑΣ 2010
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην κλασική διαδρομή ΕΛΑΤΕΙΑ – ΖΕΛΙ μήκους 11.65 χλμ.
Το Ράλλυ Σπρίντ Ελάτειας προσμετρά στο Κύπελλο Ράλλυ Χώματος Ν-Α-Ε-R, στο Κύπελλο F2 και στο Κύπελλο χωμάτινων σπριντ.Η διαδρομή θα διεξαχθεί 3 φορέςΤα αποτελέσματα από τα 2 πρώτα περάσματα θα υπολογίζονται για την κατάταξη στο Κύπελλο χωμάτινων σπριντ. Τα αποτελέσματα των 2 καλυτέρων περασμάτων από τα 3, θα υπολογίζονται για την κατάταξη στο Κύπελλο χωμάτινων ράλλυ.Αν κάποιος αγωνιζόμενος δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει το 3ο πέρασμα, θα κατατάσσεται μόνο για το κύπελλο σπριντ.
Η δηλώσεις συμμετοχής λήγουν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 22.00.
Ο τεχνικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου από 13.00 έως 17.00 στην Ελάτεια.Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. Το ωράριο εκκίνησης του 1ου αυτοκινήτου θα δοθεί μετά το κλείσιμο των συμμετοχών.Τηλέφωνα επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: 22610 80030 & 6974147875.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αγαπητοί φιλοι,
Δημοσιευουμε την αφίσα & το επίσημο έντυπο της 5ης και τελευταίας Αγωνιστικής του 2010, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Φουσκωτών Σκαφών 'VIPER RIBS', όπου η YACCO θα είναι από τους βασικούς χορηγούς του Αγώνα.
Το επίσημο έντυπο περιλαμβάνει το Πλήρες Πρόγραμμα του Αγωνιστικού Τριημέρου (1,2 & 3ης Οκτωβρίου) με τα ωράρια αναλυτικά και για τις τρείς ημέρες, και όλα τα συμμετέχοντα πληρώματα, ανά κατηγορία σκάφους.
Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Τεχνικό Έλεγχο, τα Ελεύθερα Δοκιμαστικά, και την Ενημέρωση των Πληρωμάτων.Το Σάββατο 2ο Οκτωβρίου θα γίνουν τα Επίσημα Δοκιμαστικά, η Εκκίνηση του Αγώνα CIRCUIT, και οι Απονομή των Επάθλων.Την Κυριακή 3ης Οκτωβρίου θα γίνουν τα Επίσημα Δοκιμαστικά, η Εκκίνηση του Αγώνα OFF SHORE, και οι Απονομές.
Η 5η Αγωνιστική του 2010, θα γίνει υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ και με την υποστήριξη του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ.
Η YACCO συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Φουσκωτών Σκαφών του 2010, ως χορηγός σε ένα σκάφος Scorpion ST, στην κατηγορία RIB EXTRA SPORT 350 HP, με Αγωνιστικό πλήρωμα τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Κυβερνήτη και τον ΔΗΜΟ ΔΕΡΤΙΛΗ - Συγκυβερνήτη.
Το Αγωνιστικό πλήρωμα, με τους μέχρι σήμερα αγώνες, έρχεται δεύτερο στην κατηγορία του, και έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για μία θέση στο βάθρο των νικητών του Αγώνα και του Πρωταθλήματος συνολικά.
Θα χαρούμε να δούμε όλους τους φίλους της YACCO και τους λάτρεις των Αγώνων Ταχύτητας Φουσκωτών Σκαφών, στην ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ στις 2 & 3 Οκτωβρίου για να απολαύσουν από κοντά έναν εντυπωσιακό αγώνα και να ενθαρύνουν με την παρουσία τους όλα τα πληρώματα !

ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ 5ο rally sprint ΝΑΥΠΛΙΟΥ2010

ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ 2010

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Έλαβα ηλεκτρονικά τη Συμβαση που υπεγραψε η Κυβερνηση με τους Δανειστες εναντι 80 ΔΙΣ Εκατομμυριων Ευρω!

Ειναι η Διαθηκη της Ελλαδας που υπεγραψαν και που... ποτε δεν προκειται να την...ακουσετε απο τα μεγαλα καναλια. Εαν προβληθει το σιγουρο ειναι οτι θα προβληθει παραφρασμενη για οφελος των προδοτων .... που ψηφισαμε και δια τούτο είμαστε συνυπεύθυνοι.
Γι αυτο φροντιζω να αποσταλει ολοκληρωμενη απο... Ελληνες πολιτες σε Ελληνες πολιτες...
Διοτι και Νου εχουμε, και κριση. Αυτην την στιγμη φευγουν απο διαφορα σημεια του πλανητη email μεσω facebook αλλα και απλων λογαριασμων (hotmail, googlemail) με την προδοτικη συμφωνια που υπεγραψαν κατω απο το τραπεζι και χωρις να ρωτησουν κανεναν οι κυβερνωντες!!!
Οσο περιληπτικα μπορω, θα βοηθησω να αναγνωσετε μερικα απο τα αισχη που υπεγραψαν ώστε να μας πουλήσουν στις πολυεθνικές εταιρίες στον βωμό του "δημόσιου χρέους" και της "πτώχευσης". Εμείς "οι άνθρωποι του μόχθου" όπως μας χαρακτηρίζει ο κ. Παπανδρέου πλέον εχουμε στα χέρια μας το χαρτί της προδοσίας και με οδηγό τον Ελληνισμό θα πραξουμε το σωστο.
Εχουμε και λεμε λοιπον...



---σελ.119-ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή (Κίνα-Ρωσία) καθώς επίσης δεν μπορεί να υποθηκεύεσαι ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα ή να μεταφέρει το... χρέος της...

(Γι' αυτό όταν είπε η Ρωσία να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο αντέδρασε η κυβέρνηση!!!!)

---σελ 129.παραγρ.13.υποπαραγρ.1.

Αντίθετα ο δανειστής επιτρέπεται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Δηλ. μπορεί να δανειστήκαμε από τη Γερμανία άλλα να βρεθούμε χρεωμένοι στην Τουρκία ή τα Σκόπια!!! Γιατί η Γερμανία θα τους έχει πουλήσει τα δανειακά δικαιώματα τις Ελλάδος

---Σελ.129.παραγρ.14.υποπαραγρ.1

Η σύμβαση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο

---σελ΄121.παραγρ.5

Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2 κυμαινόμενο για την πρώτη 3ετία.6,2 για τα επόμενα χρόνια κ +2% τόκοι υπερημερίας εάν έχει λήξει το δάνειο, επαναπροσδιοριζόμενο ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!

---Σελ 123

Η Ελλάδα εάν δεν πληρώσει κάποιο από τα παλαιότερα δάνεια κ όχι τα 110 που παίρνουμε τώρα, που λήγουν ή προβεί σε αναστολή πληρωμών παλαιότερου δανείου, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό κ υποχρεούται να πληρώσει άμεσα το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του μηχανισμού μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις.

---Σελ.130,παραγρ.15+σελ 140,παραγρ 5...

Για να είναι νόμιμη, για να ενεργοποιηθεί και να ισχύει η σύμβαση, δεν χρειάζεται καμιά άλλη πράξη παρά μόνον την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου κ τη νομική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους του υπουργείου οικονομικών κ του υπουργείου δικαιοσύνης(χούντα έχουμε κ θα υπογράφει ο υπουργός εν αγνοία της κυβέρνησης? ο υπουργός θα υπογράφει, ούτε καν ο πρωθυπουργός για να εκταμιεύεται το δάνειο? ούτε ψήφιση στή βουλή ούτε καν υπογραφή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε καν γνωμοδότηση!!!!)

---σελ 123,παράγραφος 5...

Μόνο το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης κ τα συνταγματικά δικαστήρια των δανειστών μπορούν να ακυρώσουν τη σύμβαση γιατί παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το σύνταγμα του δανειστή αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη σύμβαση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κανένα δικαστήριο να εκδικάσει τέτοια προσφυγή! Αφήστε που δεν έχουμε κ συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα μας, αλλά από κει κ πέρα υπάρχει το διεθνές αλλά μας δένει τα χέρια πρέπει να απευθυνθούμε για τους Γερμανούς στο δικαστήριο της Γερμανίας, για τους Άγγλους στης Αγγλίας!!!

-----Με την παρούσα ο δανειολήπτης αμετάκλητα κ άνευ όρων, παραιτείται από κάθε ασυλία την οποία έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία απο νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση. Όσον αφορά κατάσχεση, διαταγή κ όσον αφορά την εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει δικαστικός νόμος. Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία !!!

Με λιγα λογια θα μας παρουν και τα σ..... Θα τους αφησουμε ???



Φιλικη συμβουλη, την ωρα της αναγνωσης να τρωτε καποιο γλυκο για να κατεβαινει η πικρα..

Δειξτε το στην οικογενεια σας, τυπωστε το αν θελετε.



Το ΑΠΟΡΡΗΤΟ αυτο μνημονιο δεν πρεπει να χαθει καπου στο δρομο, οπως γινεται συνηθως.

Βασιλεία ΙΙΙ: η εκδίκηση των τραπεζών

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο. Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ρίξει μια προσεκτική ματιά στην πρόσφατη ιστορία των τραπεζών. Πριν από δυο χρόνια άπαντες, εντελώς δικαιολογημένα, τους έριχναν την πέτρα του αναθέματος για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Εκλεγμένοι πολιτικοί ηγέτες, ακόμη και σοβαροί παράγοντες της αγοράς που διατηρούσαν απόσταση ασφαλείας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόνιζαν την ανάγκη επιβολής ενός νέου πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε ακραία φαινόμενα κερδοσκοπίας που οδήγησαν στη χρεοκοπία τραπεζικών κολοσσών και την ύφεση που ακολούθησε να μην ξανασυμβούν. Έτσι φτάσαμε στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες για τη λεγόμενη Βασιλεία ΙΙΙ, ένα νέο πιο απαιτητικό πλαίσιο λειτουργία των τραπεζών, που θα επικαιροποιεί και θα αυξάνει το όριο των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Νοέμβριο στο G-20, στη Σύνοδο Κορυφής των 20 πλουσιότερων κρατών, όπου ελήφθη και η αρχική απόφαση για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου. Εκπλήξεις, ωστόσο, το επόμενο δίμηνο δεν αναμένονται. Γιατί, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (11-12 Σεπτεμβρίου) καθορίστηκαν οι βασικές γραμμές του νέου ρυθμιστικού πλαισίου. Η… αυστηρότητα του έγινε εμφανής την επόμενη κιόλας ημέρα, όταν στο άκουσμα της σχετικής είδησης δύο τράπεζες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των σκανδάλων και των επικρίσεων την προηγούμενη διετία, η αμερικανική JP Morgan και η γαλλική Societe Generale, είδαν τις μετοχές τους να αυξάνονται κατά 4,3% και 3,7%, αντίστοιχα. Που να κρύψουν τη χαρά τους οι μέτοχοι για το νέο «δρακόντειο» πλαίσιο λειτουργίας…
Κεφαλαιακή επάρκεια
Σε αδρές γραμμές, η απόφαση που ελήφθη από τους εκπροσώπους 24 κεντρικών κυβερνήσεων και ρυθμιστικών Αρχών αφορά στην αύξηση του ανώτερου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 4,5% του ενεργητικού τους, από 2% που είναι σήμερα, και επιπλέον τη δημιουργία ενός «απορροφητήρα κραδασμών» της τάξης του 2,5% που είναι προφανές ότι σε περιόδους κρίσης και έλλειψης κεφαλαίων, όπως είναι η σημερινή, θα εξανεμίζεται. Άρα δεν μιλάμε για 7%, όπως γράφτηκε, παρά μόνο για 4,5%. Ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ειδικές μελέτες και κείμενα εργασίας (αναφέρθηκαν στους Financial Times στις 13 Σεπτεμβρίου) έχουν υπολογίσει πως ένα περιθώριο ασφαλείας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 12%! Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι την 1/1/2019. Όσες, δε, τράπεζες δεν προσαρμοστούν θα βρεθούν αντιμέτωπες με ποινές που θα αφορούν περικοπές στα μερίσματα κ.ά. Δεν πρόκειται όμως να συμβεί κάτι τέτοιο. Ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων προεξοφλούσαν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες δεν θα χρειαστεί να κάνουν το παραμικρό για να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς, επειδή απλά το νέο αυτό καθεστώς είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. «Αναλυτές και τραπεζίτες έλεγαν την Δευτέρα», σημείωνε η Wall Street Journal την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου από την πρώτη σελίδα, «πως οι περισσότεροι μεγάλοι δανειστές φαίνονται να έχουν ήδη προβεί σε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου για να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες». Με άλλα λόγια, η Βασιλεία ΙΙΙ δεν έρχεται να ρυθμίσει το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών στη βάση των κοινωνικά οδυνηρών εμπειριών από την κρίση που ξέσπασε ακριβώς δυο χρόνια πριν με επίκεντρο την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, αλλά σε μια ακραία περίπτωση υποταγής της πολιτικής στους νόμους των τραπεζών έρχεται να ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο με βάση τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί κάτω από την πρωτοβουλία των ίδιων των τραπεζών! Κανένα δίδαγμα επομένως δεν εξήχθη από το ξέσπασμα της κρίσης…
Η μεγάλη υποχώρηση
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιοι πρωτοστάτησαν σε αυτή τη μεγάλη υποχώρηση. Ενώ οι περισσότεροι θα περίμεναν πως οι πλέον διαπρύσιοι υποστηρικτές της τραπεζικής αυθαιρεσίας θα ήταν ΗΠΑ και Αγγλία όπου έχουν την έδρα τους οι μεγαλύτερες τράπεζες, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: Ο φανατικότερος υποστηρικτής της τραπεζικής ασυδοσίας ήταν η Γερμανία! Σε μια πλήρη αντιστροφή των στερεότυπων που θέλουν την Γερμανία και τον κεντροευρωπαϊκό καπιταλισμό να ταυτίζονται με τις συντηρητικές επενδύσεις χαμηλού κινδύνου, το Βερολίνο πρωτοστάτησε στον περιορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων στο κατώτερο δυνατό σημείο. (Ειρήσθω εν παρόδω, τα ίδια στερεότυπα ήθελαν τη Γερμανία να αποτελεί υπόδειγμα ηθικής μέχρι που η Siemens και η MAN ταυτίστηκαν με τις μίζες και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφτηκε ότι η Deutsche Telekom στην Ουγγαρία χρημάτιζε πολιτικούς…) «Οι γερμανικές τράπεζες επιδιώκουν να αδυνατίσουν τη Βασιλεία ΙΙΙ», έγραφαν στον τίτλο της πρώτης σελίδας οι Financial Times της 7ης Ιουνίου, όταν οι ζυμώσεις για τις λεπτομέρειες του νέου πλαισίου βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους. Τα ανησυχητικά, ωστόσο, σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται από τα τέλη Ιουνίου, στις 25 Ιουνίου για την ακρίβεια, όταν και πάλι η ίδια βρετανική εφημερίδα είχε τίτλο «Οι τράπεζες κερδίζουν τη μάχη μετριασμού της Βασιλείας ΙΙΙ». Η Γερμανία είχε εκδηλώσει την αντίθεσή της στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων, επικαλούμενη την εκτίμηση ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζές της θα έπρεπε να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 105 δις ευρώ. Αυτό τον «κίνδυνο» ήθελαν να αποφύγουν οι Γερμανοί που είναι περιττό να πούμε ότι μόνο σταθεροποιητικά θα λειτουργούσε για την οικονομία. Εντύπωση δε προκαλεί η μεροληψία τους και η χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς οι Γερμανοί, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες χώρες και όταν είναι δεδομένη η υπεροχή τους επικαλούνται τους νόμους της αγοράς, δηλαδή της ζούγκλας, όπου κερδίζει ο πιο δυνατός, ενώ εκεί που χάνουν, όπως τώρα για παράδειγμα, που θα έπρεπε να βάλουν «λουκέτο» σε δεκάδες μικρές κρατιδιακές τράπεζες, απέτρεψαν αυτό το ενδεχόμενο βάζοντας μπροστά την πολιτική, αρνούμενοι να συμβιβαστούν! Το επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκαν, ερχόμενοι σε σύγκρουση με όλες τις άλλες χώρες και νικώντας (!) ήταν πως κάθε ευρώ που θα κατευθυνθεί στην αύξηση κεφαλαίου είναι ένα ευρώ λιγότερο στην οικονομία.
Oι έμμεσες επιδοτήσεις
Μεγαλύτερη ανακρίβεια δεν υπάρχει. Ο ισχυρισμός των τραπεζιτών αγγίζει την πρόκληση, γιατί μέχρι στιγμής οι τράπεζες – ζόμπι, που ούτε είναι ζωντανές ούτε νεκρές, καταφέρουν και επιβιώνουν χάρη στις έμμεσες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ διατηρεί επί 17 μήνες τα επιτόκιά της στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της, στο 1%, μόνο και μόνο για να κερδοσκοπούν οι τράπεζες με τα κρατικά ομόλογα, την ίδια ώρα που στερούν την παραγωγική οικονομία από κάθε μορφή ρευστού και στους καταναλωτές, και ιδιαίτερα τις πιστωτικές κάρτες, δίνουν ρευστό με τοκογλυφικό επιτόκιο ύψους 18%. Αυτές οι τράπεζες που πέφτουν στα μαλακά για μια ακόμη φορά αποτελώντας το μεγαλύτερο κερδισμένο της Ευρωζώνης είναι και οι μεγάλοι ωφελημένοι τόσο των 110 δις που δόθηκαν στην Ελλάδα, όσο και των 750 δις που εγκρίθηκαν με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου. Απώτερος στόχος όλων αυτών των χρηματοδοτήσεων, που υλοποιήθηκαν με αντάλλαγμα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας για όλους τους λαούς της Ευρώπης, ήταν να εξασφαλιστούν οι τράπεζες από τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις που έκαναν ακόμη και στο απόγειο της κρίσης στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που δημοσιεύτηκαν στην International Herald Tribune στις 6 Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες αύξησαν το δανεισμό προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας το πρώτο τρίμηνο του 2010 κατά 4,3% (109 δις δολάρια) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ιδιαίτερα οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες συνέχισαν να είναι πλέον εκτεθειμένες στο χρέος των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, με τις πρώτες να έχουν τοποθετήσει στην Ελλάδα 51 δις δολάρια- εκ των οποίων μόνο τα 23,1 δις ήταν δημόσιο χρέος - και τις γαλλικές 111,6 δις δολάρια – εκ των οποίων μόνο τα 27 αφορούσαν κρατικά ομόλογα. Κατά συνέπεια, το μόνο που θα απειλούνταν από μια αύξηση του κατώτατου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα ήταν η ασυδοσία των τραπεζών που εξακολουθεί να συνεχίζεται ανεμπόδιστη και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Όχι η παραγωγική οικονομία, που εξακολουθεί να ματώνει με την ανεργία και τη φτώχεια να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΡ¨΄ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ, ΠΑΡΤ΄ΑΛΛΙΩΣ

Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η
οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους,
προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία
πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι
θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική
κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να
εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική
«Λιμπερασιόν».
Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του
Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής τουαπέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε.
που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση,
η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.
«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να
απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ»
και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο
νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο
Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια
απέναντι στους πιστωτές του»!
Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος
Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Απουσίαζε από τη
Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε
να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον. τελικό του
Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! «Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε
να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι
επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ»,
προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται
καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».
ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής
υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από
τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου
θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.
«Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του
ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της
Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση. αποτυπώνει την κόπωση
και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη
ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».
Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν
εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν
απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:
«Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε
καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους
μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων
λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές


«Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν



επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της



απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό



οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα



«Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας



αυτού του λόγου να προωθήσει την "εθνική συνοχή"».



ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!



Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των



απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη



στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των



εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα. «Άγια των



Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!



Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε



ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το



έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε. 3,8% του ΑΕΠ



το 2010. Τίποτα δηλαδή.



Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική



κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα



χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και



νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει



τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες



Ούγγρων.



Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να



μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι



εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.



Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους



έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα



σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.



«Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη.



Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».



ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



Αμ' έπος αμ' έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία



χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες



θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε



και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των



ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις



χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές



δραστηριότητες!



Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί - η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες



και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι



τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10



Δεκεμβρίου τη δεύτερη - με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη



δηλώσει.



Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους



λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες



άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια -



να 'τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως - αμέσως μόνο για φέτος!



«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε



επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του



ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι,



ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.



Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα



δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό



- δηλαδή στο 10% - τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που



έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000



επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του



συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.



Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα



μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων



στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα



τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!



«ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ "ΓΔΑΡΑΤΕ" ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!»



Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει



στην ουγγρική κυβέρνηση ότι. δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της



έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές



συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους



επενδυτές».



Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το



Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε



άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες



κυβερνήσεις κρατών - μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να



υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.



«Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση



τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή



της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το



ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.



Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την



απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης.



Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από. ξένες τράπεζες -



πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!



Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το



πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού



συστήματος, αλλά οι. Ευρωπαίοι!



Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες



τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί



μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα



πληρώσουν!



Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης.



ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ



Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να



υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης.



Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας.



Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να



διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους



χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις



υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά,



με πρόσχημα τον κίνδυνο. πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει,



παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού



εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον



καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.



Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα



«λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά. 75%



από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε



7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η



οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και



κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».



Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη



Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση



Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ»



που υπηρετούν την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.



Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της



Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της



Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής



Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ.,



πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και



κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.



Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ



στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο



δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς



Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει ο Όρμπαν αν θα



τους παραπέμψει σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να τον καταδικάσει.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκάλυψη για τη νέα BMW 6 Coupe

Η BMW έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας σειράς 6 Coupe, η οποία και θα δεσπόζει ασφαλώς στο περίπτερο των Βαυαρών στην επερχόμενη Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού.Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα της γερμανικής εταιρείας, που μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν πρόκειται για την οριστική μορφή του μοντέλου που τελικά θα πάρει το δρόμο για τη γραμμή παραγωγής της μάρκας, αλλά για μια πρωτότυπη εκδοχή του (σ.σ.: εξ ου και η ονομασία concept που… διακριτικά το συνοδεύει), η οποία όμως φέρει ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την «6αρα» που θα πωλείται στις κατά τόπους αγορές από το 2011 και εξής. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίας, οι σχεδιαστικές αποκλίσεις σε σχέση με το μοντέλο παραγωγής θα εντοπίζονται στο σχήμα των εξωτερικών καθρεπτών, των ζαντών (20 ιντσών στο πρωτότυπο μοντέλο), αλλά και των απολήξεων της εξάτμισης. Σε κάθε περίπτωση, όπως γίνεται με μιας αντιληπτό, η νέα «6άρα» κουβαλά στην πλάτη της όλη τη σχεδιαστική κληρονομά του πρωτοτύπου μοντέλου Gran Coupe που είδαμε πριν λίγους μόλις μήνες με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Πεκίνου.
Όπως είναι φανερό, το νέο κουπέ των Βαυαρών υιοθετεί πλέον μια λιγότερο «αιχμηρή» σχεδιαστική προσέγγιση δίνοντας περισσή έμφαση στην κομψότητα. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα που καταδεικνύουν τις προθέσεις των Βαυαρών στο συγκεκριμένο τομέα είναι στο εμπρός μέρος τα σχεδόν φουτουριστικά φωτιστικά σώματα –τεχνολογίας LED ασφαλώς- το προτεταμένο ρύγχος και το μεγάλο άνοιγμα των αεραγωγών, που καταλαμβάνουν όλο σχεδόν το πλάτος του εμπρόσθιου προφυλακτήρα. Από εκεί και πέρα, στο πίσω μέρος κυρίαρχο γνώρισμα αποτελούν τα φωτιστικά σώματα σχήματος L, που θυμίζουν έντονα τις επιλογές που υιοθετούνται στα μοντέλα της σειράς 5. Όσον αφορά στο εσωτερικό, η εικόνα είναι γνώριμη, αλλά και διαφορετική συνάμα, με το ταμπλό να έχει μια ακόμα πιο έντονη οδηγοκεντρική… κατεύθυνση κατά την προσφιλή τακτική των Βαυαρών). Ιδιαίτερη εντύπωση εδώ προκαλει η ευμεγέθης οθόνη των 10,2 ιντσών στην οποία απεικονίζονται μεταξύ άλλων οι λειτουργίες του γνωστού πολύ-συστήματος iDrve.
Δυστυχώς, οι Γερμανοί δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει τι ακριβώς κρύβεται κάτω από το μακρύ εμπρός καπό της νέας «6άρας», ούτε περαιτέρω τεχνικά στοιχεία, αν και βέβαιο θεωρείται ότι η γκάμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα γνωστά υπερτροφοδοτούμενα 6κύλινδρα και 8κύλινδρα σε διάταξη V μηχανικά σύνολα που πρωταγωνιστούν στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται να ανακοινωθούν όταν ανοίξουν και επίσημα οι πύλες της Διεθνούς Έκθεσης του Παρισιού.

BofA: Τι κρύβει η «επιστροφή» στην Αθήνα;


Την ώρα που σε κάθε ανάλυση διεθνούς τραπεζικού ομίλου για την Ελλάδα η λέξη «default» (στάση πληρωμών) αναφέρεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντανακλώντας την ανησυχία για την τύχη της χώρας, η Bank of America φαίνεται ότι βλέπει νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα και αυτή την περίοδο διακριτικά ετοιμάζεται να ενισχύσει την παρουσία της στην Αθήνα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Β». Αυτές τις ημέρες, σε κεντρικό κτίριο των Αθηνών, απέναντι στην αμερικανική πρεσβεία, στήνονται σε δύο ορόφους τα νέα γραφεία που θα κάνουν πιο αισθητή στην Ελλάδα του μνημονίου την παρουσία της BofA. Η πληροφορία άρχισε τις τελευταίες ημέρες να συζητείται στους κύκλους των εν Ελλάδι εκπροσωπούμενων διεθνών τραπεζικών κολοσσών, καθώς δεν είναι απολύτως αυτονόητο ότι μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα θα επέλεγε αυτή την περίοδο για μια επέκταση των εργασιών της στην Ελλάδα. Τι μπορεί να κρύβει αυτή η, τρόπον τινά, «επιστροφή» της BofA στην Ελλάδα, ύστερα από μια σημαντική περίοδο μάλλον τυπικής παρουσίας στη χώρα, μέσω των γνωστών γραφείων της τράπεζας στην Πανεπιστημίου;Τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν τις κινήσεις των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, υπενθυμίζουν ότι η BofA είχε στα χρόνια που προηγήθηκαν της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη αρκετά σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά ομολόγων. Μάλιστα, ο κ. Χρ. Σαρδελής, που είχε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 κορυφαία θέση στο ελληνικό τμήμα της BofA, έγινε μετά τη θητεία του αυτή ο πρώτος επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, θέση στην οποία είχε σημαντικές επιτυχίες, αλλά και μια πολύ «σκοτεινή» στιγμή: επί των ημερών του «στήθηκε» το περιβόητο πλέον swap με την Goldman Sachs, το οποίο για χρόνια πήρε δικαιωματικά τη θέση του κορυφαίου εργαλείου «δημιουργικής» διαχείρισης του χρέους, καθώς χάρη σε αυτό η Ελλάδα πέρασε τις εξετάσεις για την ένταξη στην ΟΝΕ.
Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία της BofA στην Ελλάδα ήταν μάλλον υποτονική, αλλά πλέον τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Η Merrill Lynch διατηρούσε ισχυρή παρουσία στην πρωτογενή αγορά ομολόγων και μετά την επεισοδιακή εξαγορά της από την BofA, όταν έφθασε πολύ κοντά στην κατάρρευση, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός επανήλθε έμμεσα στο προσκήνιο της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Μάλιστα, σε ένα από τα τελευταία κοινοπρακτικά δάνεια της χώρας, πριν την εσπευσμένη διάσωση από την τρόικα, η BofA είχε βρεθεί στο σχήμα των αναδόχων.
Το ερώτημα όσων συζητούν για την ξαφνική αναβάθμιση της παρουσίας της BofA στην Ελλάδα είναι γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα, που η πρωτογενής αγορά ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στο… ψυγείο, ενώ η δευτερογενής βρίσκεται σε θερμοκρασία πολύ κοντά στο μηδέν, με ελάχιστες συναλλαγές και spread Τρίτου Κόσμου;
Στελέχη ξένων τραπεζών σχολίαζαν στο «Β», ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να βλέπει η κεντρική διοίκηση της BofA σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής στην Ελλάδα. Άλλωστε, λένε οι ίδιοι, στην BofA, που εντάσσεται στους φανατικότερους «ταύρους» του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τελικά τη χρεοκοπία και ως εκ τούτου, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, ίσως θεωρούν ότι είναι η καλύτερη στιγμή για «ψάρεμα» ευκαιριών.
Στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, βέβαιο είναι ότι πολλοί και καλοί πελάτες θα χρειασθούν τις υπηρεσίες τραπεζικών κολοσσών, όπως η BofA – Merrill Lynch:
n Το ίδιο το Δημόσιο ψάχνει στα… ασημικά του, για εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθούν έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και η αναζήτηση αυτή αναπόφευκτα θα περάσει μέσα από τα γραφεία των ισχυρών τραπεζών, που έχουν λόγους πλέον να παρακολουθούν με ισχυρότερη παρουσία στην Αθήνα τις εξελίξεις.
n Ο τραπεζικός τομέας «μυρίζει» μεγάλα deal ανάγκης: οι επικείμενες συγχωνεύσεις, αλλά και οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, όπως και οι αγοραπωλησίες θυγατρικών στη Ν.Α. Ευρώπη, αναμένεται να προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες για καλές αμοιβές και προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής στους διεθνείς οίκους. Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, που στην πλειονότητά τους «στενάζουν» από την έλλειψη ρευστότητας και τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, αναζητούν λύσεις από αυτές που κατά κανόνα προσφέρονται πλέον μόνο από τράπεζες διεθνούς εμβέλειας.Σε κάθε περίπτωση, ο παλιός κανόνας που λέει ότι σε κάθε κρίση κρύβονται μεγάλες ευκαιρίες φαίνεται ότι βρίσκει την εφαρμογή του στην περίπτωση της αναβαθμισμένης παρουσίας της BofA στην Αθήνα. Όταν τα νέα γραφεία λειτουργήσουν, μέσα στο φθινόπωρο πιθανότατα, θα αρχίσουν να γίνονται καλύτερα ορατές οι προθέσεις της ισχυρής αμερικανικής τράπεζας, που ίσως και να αντανακλούν μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο θέασης των εξελίξεων στην Ελλάδα από τη σκοπιά των ισχυρών του διεθνούς τραπεζικού συστήματος: εκεί που ως τώρα έβλεπαν μόνο «καμένη γη», τώρα ίσως βλέπουν σημαντικές κρυμμένες ευκαιρίες.
Βέβαια, σε όλα αυτά υπάρχει και μια πιο απαισιόδοξη ανάγνωση: σε κάθε χώρα όπου έχει επέμβει το ΔΝΤ στην ιστορία του, έχει συντελεστεί μια μεγάλης έκτασης μεταφορά εθνικού πλούτου στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Και όλα δείχνουν, ότι τα… αρπακτικά του διεθνούς τραπεζικού συστήματος δεν θα κάνουν εξαιρέσεις στην περίπτωση της Ελλάδας…

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

34ο Ράλλυ ΕΛΠΑ


Τις 50 έφτασαν οι συμμετοχές του 34ο Ράλλυ ΕΛΠΑ
Με επίκεντρο την Ιτέα, 50 ελληνικά και διεθνή πληρώματα θα αγωνιστούν στις 2-3 Οκτωβρίου στο 34ο Ράλλυ ΕΛΠΑ, που αποτελεί τον 9ο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ καθώς και τον 6o και 7ο του Ελληνικού Πρωταθλήματος αλλά και του Πρωταθλήματος Ράλλυ Ιστορικών Αυτοκινήτων. Στις χωμάτινες επιφάνειες των πέντε επαναλαμβανόμενων εξαιρετικών ειδικών διαδρομών θα βρεθούν οι βασικότεροι διεκδικητές των ελληνικών τίτλων καθώς και πρωταγωνιστές του ΕΠΡ. Μεταξύ αυτών, τις εντυπώσεις αναμένεται να κερδίσουν οι πολύπειροι στο χώμα Άρης Βωβός-«ΕΛ-ΕΜ», Δημήτρης Παπαδημητρίου – Γιώργος Πολυζώης, Πάνος Χατζητσοπάνης-Νίκος Πετρόπουλος όπως και οι Δημήτρης Μίχος-Κώστας Χειράκης και άλλοι συνδυασμοί. Την ίδια στιγμή το «παρών» θα δώσουν ο Πολωνός Michal Solowow με το Peugeot 207 S2000, o οποίος πέρυσι πάλεψε για τη νίκη στον ελληνικό γύρο του ΕΠΡ, αλλά και ο διεκδικητής του τίτλου στην κατηγορία 2WD Cup, Jan Cerny, που θα συμμετάσχει με Citroen C2 R2 Max. Από το 34ο Ράλλυ ΕΛΠΑ δε θα λείψουν οι διεκδικητές του Πρωταθλήματος Ράλλυ Ιστορικών Αυτοκινήτων Μιχάλης Λυκάκης, Αντώνης Γιοβάς και Δημήτρης Βαζάκας.
Αναλυτικά οι συμμετοχές του 34ου Ράλλυ ΕΛΠΑ ΕΔΩ

15ο RALLY SPRINT ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Η Αγωνιστική Λέσχη Ναυπλίου (ΑΛΑΝ) κατόπιν εγκρίσεως της ΕΘ.Ε.Α διοργανώνει στις 25-26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 στην περιοχή Καρακαλά το 15ο Rally Spint Ναυπλίου σε μια ωραία χωμάτινη διαδρομή μήκους 9,2 χλμ. Ο αγώνας θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 10:00. Ο δρόμος θα κλείσει στις 08.30.
Ο Διοικητικός και Τεχνικός Έλεγχος θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα από τις 16:00 έως τις 19:00.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές στο FAX 27520 92291 από τη Δευτέρα 13/09/2010 έως την Κυριακή 19/09/2010 καθ' όλο το 24ωρο.
Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ να απευθύνεστε στα τηλέφωνo 6976998910 (Κος Τσαγκαράκης).
Η ΑΛΑΝ υπόσχεται στους φίλους αγωνιζόμενους και στους θεατές να κάνει ότι είναι δυνατόν για να έχουμε έναν όμορφο και ασφαλή αγώνα.



Α/Α No Κατηγορία Συμμετέχων Οδηγός Συνοδηγός Όχημα Τύπος


1 1 έως 1400 Τσάκαλος Αθανάσιος Σεβαστόπουλος Ευάγγελος Toyota Yaris

2 2 έως 1400 Τσάκαλος Θεόδωρος Τσέλιος Σπύρος Toyota Yaris

3 3 έως 1400 ΑΛΑΝ Χαϊδάς Δημήτριος Προύντζος Νικόλαος Toyota Yaris

4 4 έως 1400 ΑΟΛΑΠ Πανούτσος Παναγιώτης Πανούτσος Θεόδωρος Toyota Yaris

5 5 έως 1400 Νικολούλιας Μιχαήλ Παρασκευόπουλος Αναστάσιος Toyota Starlet

6 6 έως 1400 ΑΛΑΛ Έξαρχος Σπυρίδων Κοτρώνης Απόστολος Toyota Yaris

7 7 έως 1400 ΑΛΕΖ Γκάβος Ευστάθιος Κορφιάτης Φίλιππος Toyota Starlet

8 8 έως 1400 ΑΛΑ Καλαμάτας Πολυχρονόπουλος Ηλίας Κατσιγιάννη Αναστασία Toyota Starlet

9 9 1400 - 1600 ΑΛΑ Κορινθίας Οικονόμου Σωτήριος Ανδριανόπουλος Γρηγόριος Citroen C2

10 10 1400 - 1600 ΑΟΛΑΠ Αδαμόπουλος Πολυχρόνιος Αδαμόπουλος Αντώνιος Toyota Corolla AE111

11 11 1400 - 1600 Αναστασόπουλος Αναστάσιος Κόρμπας Γεώργιος Toyota Corolla AE92

12 12 1400 - 1600 ΑΟΛΑΠ Δημόπουλος Αντώνιος Δημητρόπουλος Δημήτριος Toyota Starlet TRD

13 14 1400 - 1600 ΑΛΑ Καλαμάτας Πανταζόπουλος Θεόδωρος Τσικρικάς Σταύρος Toyota Corolla AE86

14 15 1400 - 1600 Χεκιμιάν Ιωάννης Daihatsu Sirion

15 16 1400 - 1600 Σπυρόπουλος Σπύρος Τσάμης Χρήστος Toyota Corolla AE92

16 17 1600 - 2000 Χατζόπουλος Χρήστος Κουφωλίας Ευστάθειος Toyota Corolla AE86

17 18 1600 - 2000 ΑΛΑ Καλαμάτας Μποζιονέλος Ιωάννης Παναρίτης Ευάγγελος Ford Escort MK2

18 19 1600 - 2000 Καροτσέρης Ανδρέας Κατάρας Παναγιώτης Ford Escort MK1

19 20 1600 - 2000 ΑΛΑ Καλαμάτας Αγγελής Παναγιώτης Δούβας Ευάγγελος Ford Escort RS

20 21 1600 - 2000 ΑΛΑΝ Μητρόπαπας Αναστάσιος Mider Ford Escort MK2

21 22 1600 - 2000 Μπούσουλας Πέτρος Κεφαλλονίτης Νικόλαος WV Golf

22 23 1600 - 2000 ΛΑΜΑ Σουλούτας Βασίλειος Γιώτης Ιωάννης Nissan Almera

23 24 1600 - 2000 ΑΛΑΝ Παλαιολόγου Χρήστος Ντάκαρης Ιωάννης BMW E21

24 25 2000+ Ψύλλος Δημήτριος Κόντος Κων/νος Mitsubishi EVO X

25 26 2000+ Taz Σούκουλης Κων/νος Mitsubishi EVO IX

26 27 2000+ ΑΟΛΑΠ Κεφαλάς Δημήτριος Πετρόπουλος Νικόλαος Subaru Impreza sti

27 28 2000+ ΑΛΑ Κορινθίας Σουρλής Μακάριος Δελώτας Θεόδωρος Mitsubishi EVO IX

28 29 2000+ ΑΛΑΝ Μαρνέρης Θεόδωρος Μαρνέρης Γεώργιος Mitsubishi EVO VI

29 30 2000+ Κλουβάτος Γεώργιος Βλαχογένης Ανδρέας Mitsubishi EVO IX

30 31 2000+ Κωνσταντάκος Παναγιώτης Σιδεράκης Θεόδωρος Mitsubishi EVO VIII

31 32 2000+ Μουρίκης Αλέξανδρος Κουζιώνης Χρήστος Mitsubishi EVO VI

32 33 2000+ Ντεβές Αναστάσιος Ντεβέ Γεωργία Subaru Impreza

33 34 2000+ ΑΛΑ Καλαμάτας Παπαμικρούλης Ευάγγελος Τσαπάρας Θεόδωρος Mitsubishi EVO VI

ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ 43ου ΡΑΛΛΥ Δ Ε Θ 2010

Rallye : le poteau maudit

Rallye : le poteau maudit

Ken Block en Ford Fiesta à Linas-Montlhéry

Ken Block en Ford Fiesta à Linas-Montlhéry

ΑΝΑΒΑΣΗ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ 2010


Τελικά ο καιρός βοήθησε αγωνιζόμενους και θεατές ώστε να ευχαριστηθούν έναν αγώνα, που διεξήχθη υπό στεγνό οδόστρωμα. Η απουσία του Λεωνίδα Κύρκου, ανέδειξε την ποιότητα άλλων συνδυασμών, τόσο στην κατηγορία Ε όσο και σε επίπεδο άτυπης γενικής κατάταξης. Έτσι και έγινε, με το Μιχάλη Ευθυμίου και το Ford Escort WRC της Α/8, να αποτελούν τον ταχύτερο συνδυασμό, από τους 88 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, στον αγώνα που διοργάνωσε η Λ.Α.Β. Ο πολύπειρος οδηγός, εκμεταλλεύθηκε τις δυνατότητες του 7τάχυτου τετρακίνητου Escort και πέτυχε τον απόλυτο συνολικό χρόνο της ημέρας. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, έγκειται στο γεγονός πως πέραν του Ευθυμίου, που κέρδισε την κατηγορία Α, η τριάδα σε επίπεδο άτυπης γενικής, δηλαδή οι άλλοι δυο καλύτεροι χρόνοι επιτεύχθηκαν από αυτοκίνητα κατηγορίας Ν και Ε.
Ο δεύτερος χρόνος της ημέρας, επιτεύχθηκε από το Λάμπρο Κύρκο, ο οποίος επικράτησε και στην κατηγορία Ν, με το Mitsubishi Lancer EVO IX. H επικράτηση του ταχύτατου οδηγού, ήταν πιο δύσκολη από όσο φαίνεται στα τελικά αποτελέσματα. Ο λόγος ονομάζεται Σταμάτης Κατσίμης, με ακόμη ένα Lancer ένατης γενιάς. Ο 28χρονος οδηγός, παρά το γεγονός ότι χθες δεν ολοκλήρωσε τις δοκιμές με πρόβλημα στο τούρμπο, σήμερα ξεκίνησε δυναμικά στο πρώτο ανέβασμα ήταν ταχύτερος όλων, επικρατώντας προσωρινά και στην κατηγορία Ν. Όμως, στην εκκίνηση του δεύτερου ανεβάσματος, ένα εξάρτημα του κιβωτίου ταχυτήτων έφυγε από τη θέση του, αφήνοντας τον οδηγό σε ρόλο θεατή και το Λάμπρο Κύρκο στο δρόμο για τη νίκη. Ο τρίτος χρόνος της ημέρας, πραγματοποιήθηκε από τον Αντώνη Αθυμαρίτη, που ήταν ταχύτατος με μια Lancia Delta Integrale της Ε/12, κερδίζοντας και την κατηγορία Ε.
Επιστρέφοντας στην κατηγορία Α, το νικητή Μιχάλη Ευθυμίου ακολούθησε ο Αργύρης Τσούλος, με Mitsubishi Lancer EVO VIII, ενώ η τριάδα έκλεισε με το νικητή της κατηγορίας Α έως 2 λίτρα. Πρόκειται για το Γιάννη Ζάγαρη, που με το Peugeot 106 Rallye είχε τιτάνια μάχη με τον Κώστα Παπαχρήστο και ένα Citroen Saxo. Οι δυο οδηγοί, είχαν μεγάλη μάχη μεταξύ τους, αφού ο δεύτερος επικράτησε στο πρώτο ανέβασμα, με το δεύτερο να επανέρχεται δριμύτερος στη συνέχεια για να κερδίσει. Η μεταξύ τους διαφορά; Μόλις 0,01 δλ. Σωστά διαβάσατε! Ένα εκατοστό του δλ. χώρισε τους δυο οδηγούς, οπότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του συναγωνισμού. Συγχαρητήρια και στους δυο! Την τριάδα της κατηγορίας Α έως 2 λίτρα, όπως και της κλάσης Α/6, συμπλήρωσε ο νικητής της ανάβασης Ομαλού, Ανδρέας Ντόφης, με Citroen Saxo. Στην κατηγορία Ν, το Λάμπρο Κύρκο ακολούθησε τελικά ο ταχύς Κώστας Πατσουρέας, που βρέθηκε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά με το μεγάλο του αντίπαλο. Αυτό φάνηκε από χθες, όταν και ήταν ο μόνος οδηγός της νορμάλ κατηγορίας που είχε χρόνο μικρότερο των 2 λεπτών. Μάχη όμως είχαμε και για την τρίτη θέση της κατηγορίας Ν, όπως και της Ν/4, όπου ο Διαμαντής Τσαμπάζης ήταν κατά 0,07 δλ. ταχύτερος του «Simetra», όλοι τους με Mitsubishi Lancer. Όσον αφορά στην κατηγορία Ν έως 2 λίτρα, μετά από πολύ καιρό είχαμε συμμετοχή αυτοκινήτου της Ν/3. Ο Δημήτρης Μανούσης λοιπόν, κέρδισε την κατηγορία με το Honda Civic, εμπρός από τους Σπύρο Μαυροειδάκο και Απόστολο Βλάχο, που ήταν αρκετά πιο πίσω με τα Peugeot 106 Rallye της Ν/2, την οποία κέρδισε άξια ο πρώτος, με διαφορά 0,27 δλ. από το δεύτερο, σε ακόμη μια μεγάλη μάχη.
Συνεχίζοντας στην κατηγορία Ε, τον Αθυμαρίτη ακολούθησε ο Δημήτρης Παντελάκης, με μια πολύ όμορφη και θορυβώδη BMW M3, που κέρδισε και στα δικίνητα της Ε/12 ενώ η τριάδα συμπληρώθηκε από το Γιώργο Πολίτη με το γνωστό κόκκινο Citroen AX της Ε/10. Ο νεαρός οδηγός, έδειξε για ακόμη μια φορά την ικανότητά του, αφού κέρδισε και την κατηγορία Ε έως 2 λίτρα, εμπρός από όλους τους συνδυασμούς και της Ε/11. Τον ακολούθησε ο Παναγιώτης Καμπύλης, στην πρώτη του εμφάνιση με το VW Scirocco, που ετοίμασαν μαζί με τον αδελφό του Κώστα, με το οποίο κέρδισε την κλάση Ε/11. Την τριάδα της Ε έως 2 λίτρα συμπλήρωσε ο Αποστόλης Αποστόλου με Citroen AX, που ήταν δεύτερος στην Ε/10. Τέλος, όσον αφορά στις λοιπές επιμέρους κλάσεις, στην Α/5 ταχύτερος ήταν ο Γιώργος Μαλάμης με Nissan Micra, ενώ στην Α/7 επικράτησε ο Γιάννης Φωτεινέλης με Honda Civic Type-R. Στη Ν/1 κέρδισε άνετα ο Χρήστος Βασιλείου, τη στιγμή που τη νίκη στην Ε/9 κατέκτησε ο τοπικός Μιχάλης Παρασκευάς, με Suzuki Swift
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ








ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με 79 αναβατες στο Α σκελος και 76 στο Β σκελος και σχετικα καταρρακτωδη βροχη ως ειθισται εκκινησε η Αναβαση της Πορταριας της οποιας τα δοκιμαστικα καθυστερησαν να περατωθοτν μετα και το τουμπαρισμα (ευτυχως χωρις τιποτα περαιτερω) του Π. Νταη. Δειτε τα αποτελεσματα των δοκιμαστικων των σκελων εδω.
Η Ανάβαση Πορταριάς που συγκέντρωσε 88 συμμετοχές, έχει ήδη ξεκινήσει τυπικά, με την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση των χρονομετρημένων δοκιμών, στη διαδρομή των 3.070 χιλιομέτρων. Πρωταγωνιστής κατά τη σημερινή ημέρα ήταν ο καιρός, αφού στα μισά του πρώτου σκέλους η βροχή έκανε την εμφάνισή της, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των οδηγών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι διεξήχθησαν δύο περάσματα από τη διαδρομή και όχι τρία, ενώ δεν έλειψαν και τα απρόοπτα. Ο Σταμάτης Κατσίμης, αντιμετώπισε πρόβλημα με το τούρμπο του Mitsubishi Lancer EVO IX της νορμάλ κατηγορίας στο τέλος του πρώτου περάσματος, κάτι που τον ανάγκασε να μην πραγματοποιήσει δεύτερο ανέβασμα, ωστόσο θα προσπαθήσει να είναι έτοιμος για τον αυριανό αγώνα, αλλάζοντας την τουρμπίνα. Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο αγώνας έχει μια σημαντική απώλεια, αφού το Ford Escort WRC του Λεωνίδα Κύρκου δεν ήταν έτοιμο για τον αγώνα, οπότε ο πολυπρωταθλητής δε θα λάβει μέρος στην Πορταριά. Τα περάσματα των περισσότερων οδηγών στο πρώτο πέρασμα επηρρεάστηκαν από τη βροχή, όπως και οι αντίστοιχοι χρόνοι, ενώ η διαδρομή άρχισε να στεγνώνει στο δεύτερο πέρασμα. Πάντως, ο Λάμπρος Κύρκος είχε προλάβει να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο όντας, μαζί με το Μιχάλη Ευθυμίου με το Ford Escort WRC της κατηγορίας Α, ήταν οι μόνοι οδηγοί με χρόνο μικρότερο των δυο λεπτών στη διαδρομή. Ο αγώνας αύριο, θα ξεκινήσει στις 10:00 και άπαντες αγωνιούν για τον καιρό, που αναμένεται όπως και σήμερα να πρωταγωνιστήσει.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων θα επανεκκινήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο 25-26 Σεπτεμβρίου στο Πήλιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Όλα είναι έτοιμα, για τον 6ο γύρο του φετινού πρωταθλήματος αναβάσεων, η δυναμική του οποίου παραμένει αναλλοίωτη. Η ανάβαση Πορταριάς, που διεξάγεται στο Πήλιο, θα φιλοξενήσει τα αγωνιστικά, ομάδες, οδηγούς και θεατές, σε μία διαδρομή των 3.070 μέτρων, που καταλήγει στην Πορταριά. Την οργάνωση του αγώνα, έχει αναλάβει φυσικά η τοπική Λ.Α.Βόλου, η οποία θα προσπαθήσει για ακόμη μια φορά για το καλύτερο. Όπως συνηθίζεται, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου ξεκινά με τον τεχνικό έλεγχο των αυτοκινήτων ο οποίος θα διεξαχθεί μπροστά στο Ξενοδοχείο Ξενία της Πορταριάς από ώρα 08:00 – 11:00 και εν συνεχεία οι χρονομετρημένες δοκιμές του αγώνα στις 12:30, ενώ την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί, το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο θα πάρει εκκίνηση.
Οι συμμετοχές, που αγγίζουν τις 90, δίνουν τον τόνο για το τι μέλλει γενέσθαι στον αγώνα. Όλες οι κλάσεις, παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον και πολλές συμμετοχές, ενώ το γεγονός ότι εισερχόμαστε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, έχει προσδώσει ιδιαίτερο βαθμολογικό χαρακτήρα στα τελικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανάβασης. Το αγωνιστικό μενού της ανάβασης Πορταριάς θα ανοίξει η κατηγορία Ν, όπου την παράσταση κλέβει η κλάση Ν/2. Βέβαια, μπορεί οι μάχες στις κλάσεις Ν/1 και Ν/2 να είναι μεγάλες, ωστόσο πάντα αγαπημένη κλάση της νορμάλ κατηγορίας αποτελεί για τους θεατές η Ν/4.
Έπειτα, θα ακολουθήσουν τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α με μεγάλο ενδιαφέρον σε όλες τις κλάσεις. Τέλος, στη διαδρομή της ανάβασης θα βρεθεί η αγαπημένη κατηγορία θεατών και οδηγών. Ο λόγος φυσικά για την κατηγορία Ε. Οι κορυφαίοι οδηγοί πολλοί, ενώ τα καλά αυτοκίνητα δε λείπουν. Αξιοσημείωτο ο μεγάλος αριθμός από Βολιώτες οδηγούς οι οποίοι ανέρχονται σε 22, ενώ και από τη γειτονική Λάρισα δεν λείπουν οι συμμετοχές οι οποίες είναι περίπου 10.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΔΩ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ..........

ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΕ e.mail ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΧΩΡΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ. ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ....ΣΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ?
Κατάλαβες τώρα γιατί σε λέγανε εθνικιστή όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου; Για να την πουλήσουν πιο εύκολα. Όταν κάθε λέξη που αρχίζει από -εθν. και -ελλ. έγινε ο δαίμονας που θα μας στερούσε από τον "εκσυγχρονισμό".
Κατάλαβες τώρα γιατί σε λέγανε ρατσιστή;
Σε πολύ λίγο δεν θα είσαι ιδιοκτήτης της πατρίδας σου, θα είσαι ένας κάτοικος μιας χώρας που θα ανήκει στους τραπεζίτες και τ' αφεντικά τους που παριστάνουν την κυβέρνηση.
Κατάλαβες τώρα γιατί πριονίσανε την παιδεία και την υποβάθμισαν σε "εκπαίδευση"; Για να σε κάνουν υπαλληλάκο των 3.60. Να σε βάλουν πίσω από τον πάγκο των μπακάλικών τους, να σερβίρεις καφέδες και να πηγαίνεις με το παπί πίτσες στα πάρτι του Χριστοφοράκου.
Κατάλαβες τώρα γιατί σου δίνανε τζάμπα κάρτες οι τράπεζες; Για να σου πάρουν το πατρικό σου. Δεκάρα δεν δίνανε για τις δώσεις σου, με χαρτιά τυπωμένα σου πήρανε το σπίτι, το χωράφι, το μαγαζί.
Κατάλαβες τώρα γιατί σε χώσανε στο χρηματιστήριο; Όταν ένας πρωθυπουργός της χώρας προέτρεπε τον απλό κόσμο να βάλει το κομπόδεμά του στο στημένο παιγνίδι του χρηματιστηρίου, δεν εννοούσε ακριβώς για .επενδύσεις. Κατάλαβες τώρα πως κάποιοι γίνανε πάμπλουτοι σε μια νύχτα ανταλλάσσοντας πλούτο με αέρα;
Κατάλαβες τώρα γιατί γουστάρουν τόσο την "ελεύθερη αγορά";Για να κλείσει ο μπακάλης και να στέλνεις τον κόπο σου στα μεγαλομπακάλικα της Γερμανίας. Σε βγάλανε ψαράκι από τη γυάλα σου και σε πετάξανε στον ωκεανό με τα σκυλόψαρα, με τους δικούς τους .κανόνες διατροφής.
Κατάλαβες τώρα ψαράκι πόσο αξίζει η γυάλα σου; Μήπως έχεις την καλύτερη γωνιά στον κόσμο, το καλύτερο οικόπεδο και στην κοστολογούν μόλις 300 δις; Τότε τα βράχια της Ιρλανδίας πόσο κάνουν, τέσσερα δίφραγκα;
Κατάλαβες τώρα γιατί την Εθνική σου Οδό της αλλάζουν ονοματάκι; Θέλεις 20ευρώ για να πας από Αθήνα - Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας την Εθνική σου Οδό, αυτήν που είναι υποχρέωση του κράτους να κατασκευάσει κι όχι να την ξεπουλήσει στο κάθε "όμορφο' που παριστάνει τον εργολάβο.
Κατάλαβες τώρα γιατί σου πουλάνε φθηνά τα χαζοκούτια; Για να σε κάνουν να τρως κουτόχορτο στα λιβάδια της τηλεόρασης. Για να σε πετάνε μπαλάκι από τη μεσημεριανή χαζοβιόλα στον απογευματινό πληρωμένο τελάλη της προπαγάνδας τους. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μια θλιβερή παρέλαση υπερεκτιμημένων "τίποτα" με ειδικότητα στον αέρα.
Κατάλαβες μήπως τώρα γιατί στη Βουλή δεν μπαίνει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος; Επειδή αφορά ένα θίασο τριακοσίων διορισμένων από τις κομματικές λίστες οι οποίες συντάσσονται από ντόπιους τοποτηρητές που οι μεγάλοι επιλέγουν από τις "άγιες οικογένειες" του τόπου.Δεν θα βρείτε κανέναν από τους έλληνες λαμπρούς διανοητές κι επιστήμονες εκεί μέσα. Ούτε απ' έξω δεν πατάνε μη λερωθούν.
Κατάλαβες τώρα γιατί τα κάνουν όλ' αυτά; ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.Ούτε στο γένος ούτε στη σκέψη.Καθιστούν αδύνατη ακόμα και την αναπαραγωγή. Οι γονείς σε δυο δουλειές, οι παππούδες ακόμα και στα 70 θα εργάζονται.Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν αυτόματα και το ξέρουν.
Είναι υπεύθυνοι για κάθε ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ.
Θυμηθείτε το, κάνουν μια νέα μορφή γενοκτονίας και το ξέρουν πάρα πολύ καλά....

Οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία δεν είναι καλές.................

.................. Παρά τις καλές εκτιμήσεις και σχόλια από το εξωτερικό το κεντρικό πρόβλημα παραμένει. Το ελληνικό κράτος είναι τεράστιο, ξοδεύει πολλά και εμποδίζει την ιδιωτική οικονομία να πάρει εμπρός. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η εμμονή της κυβέρνησης στα έσοδα. Από την μια η φοροδιαφυγή κι από την άλλη οι υποτιθέμενες αδυναμίες των εισπρακτικών μηχανισμών μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κράτους. Κι επικεντρώνουν όλοι τις δυνάμεις τους στην αναζήτηση τρόπων αύξησης του δημοσίου εισοδήματος. Κι αφαίρεσης βέβαια των αντίστοιχων πόρων από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Αυτός όμως ο στόχος, ακόμη κι αν στεφθεί με επιτυχία, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την οικονομία. Ένας λόγος που τα έσοδα του κράτους έχουν πέσει είναι η αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών. Είτε καταβάλλοντας βαρύτερους φόρους είτε μαζεύοντας χρήματα για την εκπλήρωση μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων οι πολίτες έχουν μειώσει τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερα χρήματα να κυκλοφορούν στην αγορά και σαν συνέπεια να μειώνεται ο γενικός τζίρος και το κράτος να εισπράττει λιγότερα. Η όποια αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί επίσης σε μείωση των κρατικών εσόδων. Για τον απλούστατο λόγο πως οι φορολογούμενοι μειώνουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Όταν βγάζεις 80 και το κράτος σου παίρνει τα 60 (το γιατί είναι άλλη ιστορία), τότε γιατί να βγάλεις 100; Αφού θα σου πάρει τα 85! Δηλαδή θα κερδίσεις περισσότερα, αλλά θα σου μείνουν λιγότερα. Γιατί λοιπόν να δουλέψεις παραπάνω; Ο τζίρος λοιπόν θα παραμείνει χαμηλός. Ώστε ο πολίτης να κερδίσει περισσότερα. Και το κράτος θα χάσει βέβαια. Σαν αποτέλεσμα της προοδευτικής φορολογίας.
Αλλά και η εκστρατεία κατά της λεγόμενης φοροδιαφυγής οδηγεί τελικά σε παρόμοια αποτελέσματα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την πάταξή της δεν είναι η περισσότερη αστυνόμευση. Αλλά η παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, σε όλους βέβαια τους πολίτες, ώστε να αισθάνονται πως τα χρήματά τους πιάνουν τόπο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φορο-αποφυγή μεγιστοποιείται ώστε ο καθένας να μπορεί αγοράζει τις απαραίτητες υπηρεσίες από την αγορά. Αυτό έχει και την θετική του πλευρά. Μια και πόροι διοχετεύονται στην οικονομία και κάποια χρήματα, μέσω άμεσων η έμμεσων φόρων, περνάνε στο κράτος. Διαφορετικά και πάλι θα στερέψει η αγορά με αποτέλεσμα απολύσεις, ανεργία και γενικότερη οικονομική δυσπραγία.
Η ουσία είναι πως η εμμονή στα έσοδα δεν θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Διότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες. Για την συντήρηση του υπερφυσικά διογκωμένου δημόσιου τομέα. Εδώ και περίπου ένα χρόνο γίνονται συζητήσεις για καταργήσεις φορέων και συγχωνεύσεις. Στην πράξη όμως δεν γίνεται τίποτε. Αντίθετα το κράτος συνεχίζει να μεγαλώνει τα έξοδά του. Η νέα συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα πετάξει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμη στην μαύρη τρύπα των πολλών δις. που έχουν προηγηθεί. Ενώ αποκαλύφθηκε πως μερικές χιλιάδες μακαρίτες συμπολίτες μας εξακολουθούν να …εισπράττουν παχυλές συντάξεις. Κάποιοι απατεώνες βέβαια στο όνομά τους. Και δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε.
Για να αποφύγουμε την χρεωκοπία, με όλα τα τραγικά αναπόφευκτα που αυτό θα συνεπιφέρει, είναι απαραίτητο οι κυβερνώντες να πάρουν κάποιες δυσάρεστες αποφάσεις. Που να αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές κυρίως. Μειώσεις του κράτους, κατάργηση κλειστών επαγγελμάτων, εξορθολογισμό της φορολογίας, χαλιναγώγηση της γραφειοκρατίας. Δίχως ξένες επενδύσεις και δραστικές μειώσεις δαπανών δεν θα αποφευχθεί η καταστροφή. Οι πρώτες δύσκολα θα έρθουν αν δεν χτυπηθεί ο κυκεώνας των εγκρίσεων και των υπογραφών και δεν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα η φορολογία. Μόνο στην Ελλάδα αλλάζει το φορολογικό καθεστώς όχι μόνο κάθε χρόνο αλλά και δύο ακόμη φορές τον χρόνο.
Για τις δαπάνες τα είπαμε και πιο πάνω. Ακόμα και στις καλές, υποτίθεται, ημέρες της ελληνικής οικονομίας ( στη δεκαετία 1995 – 2005) όλες οι διεθνείς εκθέσεις για την Ελλάδα κατέληγαν στην ίδια προτροπή. Στην απαραίτητη δηλ. μείωση των δημοσίων δαπανών. Κάτι βέβαια που ουδέποτε έγινε. Και είναι πολύ μεγάλα τα ερωτηματικά για το αν θα γίνει και στο μέλλον.

Το ΔΝΤ άνοιξε «παράθυρο» για παράταση χρηματοδότησης της Ελλάδας και μετά το 2014

 Ύφεση και κατάρρευση εσόδων αναδεικνύουν τις αστοχίες της «συνταγής» για την Ελλάδα – «Αφήστε τους αδύνατους να χρεοκοπήσουν», λέει η Μέρκελ, ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες για Ιρλανδία και Πορτογαλία
Στο πλευρό των μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων τάσσεται πλέον ανοικτά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να τελειώσει το ελληνικό δράμα, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της διεθνούς χρηματοδότησης της χώρας και μετά το 2014. Την ίδια στιγμή, όμως, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί ανοικτά, ότι η Γερμανία δεν θα συναινέσει σε άλλες χρηματοδοτήσεις ασθενών οικονομιών της Ευρωζώνης, ζητώντας άμεσα να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Η κοινή περιοδεία του Γ. Παπακωνσταντίνου και των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα στις ευρωπαϊκές οικονομικές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη) έβγαλε… λαβράκια για τους εκπροσώπους των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που βομβάρδισαν με ερωτήσεις τους περιοδεύοντες αξιωματούχους:
n Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε για το πώς σκοπεύει το Ταμείο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παράτασης του αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και μετά τη λήξη της περιόδου εφαρμογής του τριετούς οικονομικού προγράμματος, τελικά «έσπασε» και αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ δεν αποκλείει, αν αυτό χρειασθεί, να παραταθεί η διεθνής χρηματοδότηση της χώρας από τα κράτη της Ευρωζώνης και το Ταμείο.
n Δηλαδή, αν αποτύχει η εφαρμογή του μνημονίου, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αναφωνήσει… «Ζήτω το νέο μνημόνιο», προκειμένου να αποσοβήσει πάση θυσία μια χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και μια επώδυνη για τους πιστωτές αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατά τα άλλα, βέβαια, ο κ. Τόμσεν, όπως και όλοι οι περιοδεύοντες αξιωματούχοι, εξέφρασαν με θέρμη την πεποίθησή τους, ότι το Μνημόνιο Νο2 δεν θα χρειασθεί, αφού η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στη διεθνή αγορά για να καλύψει πλήρως τις τεράστιες δανειακές της ανάγκες.
n Η παραδοχή εκ μέρους του κ. Τόμσεν, για πρώτη φορά, ότι αν χρειασθεί θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας και δεύτερο «πακέτο» διεθνών δανείων, προφανώς βέβαια με πολύ αυστηρούς όρους, έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με τη διαφαινόμενη επιδίωξη του διεθνούς τραπεζικού κατεστημένου, για μια παράταση του δανεισμού της Ελλάδας από κράτη και διεθνείς οργανισμούς ακόμη και μέχρι το 2020, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα στέλεχος της JP Morgan.
n Οι διεθνείς τραπεζίτες επιχειρούν να πειθαναγκάσουν κυβερνήσεις και οργανισμούς να προχωρήσουν σε μια «βελούδινη» για τους ίδιους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: δηλαδή, να παρατείνουν επ’ αόριστο τη διεθνή χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ώστε σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους να φύγει από τις «πλάτες» των τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών και να περάσει σε δημόσιες οντότητες, που θα έχουν στη συνέχεια την ευχέρεια να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα νέους, ευνοϊκότερους όρους (αναδιάρθρωση χρέους), χωρίς να πληρώσουν το μερίδιο που αναλογεί στις ζημιές οι ιδιωτικοί οργανισμοί.
Όλα δείχνουν, όμως, ότι αυτή είναι η συναίνεση που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον και τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους, χωρίς να συμφωνεί και ο… ξενοδόχος με την προοπτική ανάληψης των χρεών της Ελλάδας και άλλων υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης από κράτη και διεθνείς οργανισμούς.
Ο ξενοδόχος, εν προκειμένω, δεν είναι άλλος από την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που φροντίζουν να δηλώσουν έγκαιρα και με όση κατηγορηματικότητα γίνεται, ότι οι υπερχρεωμένοι της Ευρωζώνης δεν μπορούν επ’ άπειρο να στηρίζονται στον «οβολό» των πλουσιότερων χωρών και της ΕΚΤ. Αυτή η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ, που προς το παρόν κρατούν υπό έλεγχο την ένταση ανάμεσα στις δύο αντίθετες θέσεις για το μέλλον των υπερχρεωμένων της Ευρωζώνης, που φαίνεται να υποστηρίζονται αντίστοιχα από την αμερικανική και την γερμανική κυβέρνηση.
Το «νάιν» της Α. Μέρκελ
Η Μέρκελ επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των ασθενέστερων της Ευρωζώνης, δηλώνοντας κατηγορηματικά στους ομολόγους της στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Γερμανία αποκλείεται να συμμετάσχει σε νέα χρηματοδοτικά «πακέτα», μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης ασθενών οικονομιών το 2013 και του ελληνικού σταθεροποιητικού προγράμματος το 2014.
«Αφήστε τους αδύνατους της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν!»: αυτό είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ , προδιαγράφοντας έτσι έμμεσα και την τύχη της Ελλάδας, στην περίπτωση που «ναυαγήσει» η εφαρμογή του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος. Ως συνήθως, το θέμα της «οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης», που τέθηκε την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δημιούργησε έντονες πολιτικές εντάσεις και διχογνωμίες, ενώ η Γερμανία φάνηκε να απομονώνεται στις σκληρές θέσεις της, υπέρ της καθιέρωσης μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας στη ζώνη του ευρώ, καθώς ακόμη και η Γαλλία τηρεί σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του Βερολίνου.
Όμως, στην πραγματικότητα η καγκελάριος Μέρκελ έχει κάνει από χθες ένα γιγάντιο βήμα προς την κατεύθυνση της επιβολής των γερμανικών θέσεων, αρχίζοντας ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για την καθιέρωση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας με… ανεξέλεγκτη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας των κρατών που θα «πέφτουν». Δίνοντας τέλος στις χρηματοδοτήσεις αδύναμων κρατών, η Γερμανία απαγορεύει εκ των προτέρων κάθε σκέψη για άλλες λύσεις στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, πλην της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
«Ήταν ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους συναδέλφους μου», είπε η ίδια η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Πρώτον, η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την παράταση ισχύος της υφιστάμενης “ομπρέλας” διάσωσης. Δεύτερον, θα πρέπει να εργασθούμε σκληρά για να φθάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία για κυρώσεις (σ.σ.: στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα) και στο νέο πλαίσιο που θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τα διδάγματα από την κρίση».
Η γερμανική πρόταση για τέλος στις χρηματοδοτήσεις ασθενών οικονομιών και ελεγχόμενη χρεοκοπία με διεθνή οικονομική κηδεμονία από τους πιστωτές βρίσκει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης ασθενών οικονομιών, γιατί θα εκδηλωθούν σοβαρές αντιδράσεις από την κοινή γνώμη –ο Γάλλος τραπεζίτης δεν το διευκρίνισε, αλλά η χώρα όπου θα εκδηλωθούν τέτοιες αντιδράσεις με τη μεγαλύτερη ένταση είναι η Γερμανία.
Σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίζει την εφαρμογή του δύσκολου προγράμματος του μνημονίου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να βγει το 2014 από τη σκιά της διεθνούς οικονομικής κηδεμονίας. Άλλωστε, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αναμένονται νέες ισχυρές πιέσεις στις αγορές, που προς το παρόν κρατούνται υπό έλεγχο με μεγάλη προσπάθεια της Fed λόγω των εκλογών, και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να δείξει αδυναμία…

SUPER ΑΝΕΚΔΟΤΟ (ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ?)

Άραβας μαθητής στον πατέρα του...

Αγαπητέ πατέρα,
Το Βερολίνο είναι θαυμάσιο, οι άνθρωποι εδώ είναι υπέροχοι και μου αρέσει πολύ εδώ, αλλά πατέρα,
ντρέπομαι λίγο να πηγαίνω στο κολέγιο με τη Φερράρι 599 GTB από καθαρό χρυσό,
όταν όλοι μου οι καθηγητές και πολλοί συμμαθητές μου έρχονται με τρένο.
Ο γιος σου, Nasser.
Και η απάντηση του Άραβα πατέρα:
20 εκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια μόλις μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό σου. Σε παρακαλώ σταματά να μας ντροπιάζεις! Πήγαινε και αγόρασε και εσύ ένα τρένο!
Με αγάπη, Ο πατέρας σου.
ΚΑΤΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ?

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΥΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.....

Εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες επιχειρούν να πετύχουν χιλιάδες υπερχρεωμένοι καταναλωτές, αξιοποιώντας το ν. 3869/2010..........

............που τέθηκε ισχύ από τις αρχές του μήνα, αλλά προσκρούουν σε ουκ ολίγα πιθανά και απίθανα εμπόδια που επινοούν (μόνοι τους, άραγε;) οι υπάλληλοι των τραπεζικών καταστημάτων. Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος, προχωρά σε επιχείρηση… απεμπλοκής της εφαρμογής του νόμου, συγκαλώντας σήμερα σύσκεψη με εκπροσώπους των τραπεζών και των καταναλωτικών οργανώσεων.
Κυβέρνηση και τραπεζίτες έρχονται άλλη μια φορά αντιμέτωποι για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, που από την πρώτη στιγμή παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου από την κ. Λούκα Κατσέλη είχε ξεσηκώσει κύματα ανοικτών και παρασκηνιακών αντιδράσεων από τους εκπροσώπους των τραπεζών. Ορισμένοι, μάλιστα, έτρεφαν την ελπίδα, ότι με τη μετακίνηση της κ. Κατσέλη στο υπουργείο Εργασίας θα απαλλάσσονταν από την… ενοχλητική παρουσία της, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς η τέως υπουργός Οικονομίας φεύγοντας από το υπουργείο πήρε… μαζί της την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και διατηρεί την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής του νόμου της.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, που άρχισε βάσει του νόμου η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού δανειοληπτών με τις τράπεζες, απαραίτητο στάδιο πριν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη ρύθμιση οφειλών, το τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αλλά και οι γραμμές των καταναλωτικών οργανώσεων, έχουν «πάρει φωτιά», καθώς πολλοί οφειλέτες βρίσκουν μεγάλα εμπόδια στην επαφή τους με τις τράπεζες.
Ο γ.γ. Καταναλωτή είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, να προειδοποιήσει σήμερα τους εκπροσώπους των τραπεζών, ότι η περίοδος ανοχής σε παρελκυστικές τακτικές έχει εξαντληθεί και στο εξής θα κινούνται εναντίον των «απρόθυμων» τραπεζών οι διαδικασίες επιβολής προστίμων, που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα, έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ορίσουν υπευθύνους για την παρακολούθηση εφαρμογής του νόμου, που θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει ανοικτά τις πρακτικές τραπεζών κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, καθώς δέχθηκαν «βροχή» παραπόνων από δανειολήπτες. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε ότι έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές για την απαράδεκτη αντιμετώπισή τους από τραπεζικούς υπαλλήλους, όταν τους κατέθεσαν τις αιτήσεις για αναλυτικές καταστάσεις οφειλών, όπως προβλέπει το α. 2 του Ν. 3896/2010.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών που ζήτησαν χρηματικό ποσό, κατά πλήρη παράβαση του νόμου, για την έκδοση και παράδοση της αναλυτικής κατάστασης οφειλών. Άλλες τράπεζες δε δέχονται τις αιτήσεις που τους υποβάλλουν οι οφειλέτες, τις οποίες ως επί το πλείστον έχουν προμηθευτεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και τους υποβάλλουν στη διαδικασία να συμπληρώνουν άλλες αιτήσεις ή τους παραπέμπουν από το ένα υποκατάστημα στο άλλο.
Μάλιστα, αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, καταναλώτρια κατήγγειλε ότι υπάλληλος τράπεζας, αντί για αναλυτική κατάσταση των οφειλών, της πρότεινε να γράψει χειρόγραφα (!) σε λογαριασμό το ύψος της οφειλής.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) ανέφερε ότι δέχτηκε, επίσης, παράπονα καταναλωτών. Μια τράπεζα αρνήθηκε να παραλάβει την έτοιμη αίτηση του καταναλωτή, για την έκδοση της κατάστασης οφειλών του. Η αίτηση ήταν σύμφωνη με το υπόδειγμα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αλλά η τράπεζα επέμεινε ο καταναλωτής να υπογράψει το δικό της υπόδειγμα. Άλλη τράπεζα πίεσε τον καταναλωτή να κάνει διαπραγμάτευση απευθείας μαζί της και χωρίς να ζητάει την υπαγωγή του στο νόμο. Άλλη ισχυρίσθηκε ότι έχει εγκύκλιο του υπουργείου, που δήθεν αναφέρει, ότι για να γίνει ρύθμιση οφειλών, ο καταναλωτής πρέπει να αποπληρώσει όλη την οφειλή του σε 4 χρόνια. Και άλλη, ότι για να υπαχθεί καταναλωτής, στις ρυθμίσεις του νόμου, πρέπει δήθεν να είναι άνεργος.
Η κακή υποδοχή των δανειοληπτών στις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, εκτιμούν στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων, δεν είναι άσχετη με την απροθυμία που δείχνουν οι τραπεζικές διοικήσεις να εφαρμόσουν το νόμο για τους υπερχρεωμένους. Με την παρέμβαση του υπουργείου, τα προβλήματα αναμένεται να εξαλειφθούν, αλλά αυτό απλώς θα σημαίνει, ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να υποδέχονται ομαλά τις αιτήσεις των δανειοληπτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Για πραγματική επιτυχία του νόμου, τονίζουν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων, θα μπορούμε να μιλήσουμε μόνο αν οι τράπεζες αρχίσουν να δέχονται συμβιβαστικές λύσεις, δίνοντας μια διέξοδο στους υπερχρεωμένους οφειλέτες χωρίς να φθάνουν οι υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία, που άλλωστε δεν θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν αιτήσεις οφειλετών πριν από τις αρχές του 2011, στην καλύτερη περίπτωση.

Η 1η Ιανουαρίου 2019 μοιάζει πολύ μακρινή. Και όμως αυτή είναι η τελική ημερομηνία για τη συμμόρφωση των τραπεζών με τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.


Μια 5ετία αρκεί στις τράπεζες για να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας και στη συνέχεια να μας οδηγήσουν σε ένα νέο κραχ. Επομένως, τα μεγάλα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν για την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ συνεπάγονται πως οι υπουργοί Οικονομικών είτε είναι σίγουροι πως οι τράπεζες θα παραμείνουν προσεκτικές για πολύ - πολύ καιρό με τη θέλησή τους, είτε αμφιβάλλουν για την ευρωστία της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, άρα κατανοούν ότι η επιβολή νέων ενισχυμένων κεφαλαιακών απαιτήσεων θα τα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα και θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο δανεισμό, πλήττοντας, έτσι, και την αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη.Σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία της Βασιλείας μοιάζει ως συμβιβασμός με εκείνους που ήθελαν την υιοθέτηση ακόμα πιο χαμηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων και συμβιβάστηκαν εν τέλει με τα νούμερα που προκρίθηκαν, διασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα ένα πολύ αργό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των νέων όρων. Αλλά και τα ίδια τα νέα νούμερα δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση ‘σκληρά’, όπως υποδεικνύει κι η ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών. Γιατί ναι μεν ορισμένες γερμανικές και ισπανικές τράπεζες μπορεί να προσπαθήσουν να συμμορφωθούν με το νέο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων Tier 1 7% άμεσα, αλλά ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να πάνε πάνω από το 4.5% ως την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα είναι μια χαρά συμμορφωμένες με τις ελάχιστες απαιτήσεις. Και μπορεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Εποπτείας του Τραπεζικού Τομέα της Βασιλείας Ζαν Κλοντ Τρισέ να περιγράφει τους νέους κανόνες ως ‘θεμελιώδη ενίσχυση των παγκόσμιων προτύπων των τραπεζικών κεφαλαίων’, όμως αυτό το 4.5% δεν είναι και καμιά σπουδαία προφύλαξη ικανή να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, ζητούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τελικά εποπτικά κεφάλαια 7% το 2019 και εξηγείται ότι αυτά θα περιλαμβάνουν έναν ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 4.5% και ένα ‘μαξιλάρι κεφαλαίων προφύλαξης’ 2.5% ‘για περιόδους οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πιέσεων’. Τράπεζες και εποπτικές αρχές μπορεί να διαφωνούν ως προς τον ορισμό του τι συνιστά ‘πιέσεις’ αλλά είναι σαφείς ως προς τις συνέπειες: σε δύσκολες συγκυρίες οι τράπεζες θα ‘τρώνε’ από αυτά τα ‘μαξιλάρια ασφαλείας’, κι έτσι το κόστος θα το πληρώνουν οι μέτοχοι, από τη στιγμή που θα περιορίζονται οι μερισματικές πληρωμές. Κάποιες τράπεζες ωστόσο θα υπαχθούν σε πιο αυστηρό καθεστώς. Πρόκειται για τις τράπεζες ‘συστημικής σημασίας’ στις οποίες θα επιβληθούν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις ελάχιστες που ορίζει η Βασιλεία. Στην περίπτωση των λεγομένων ‘πολύ μεγάλων για να αφεθούν να καταρρεύσουν’ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιδιώξουν να βρουν τρόπους ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε περίπτωση χρεοκοπίας τους, να μην καταλήγουμε σε καταστροφή.Κατά την συνάντηση των 20 πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου που θα γίνει στη Σεούλ τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή της Βασιλείας και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κολοσσών. Μέχρι να γίνουν γνωστές οι σχετικές λεπτομέρειες, οι πανηγυρισμοί των αγορών μετοχών για τη σχετικά περιορισμένη ενίσχυση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών που μόλις ανακοινώθηκαν ίσως αποδειχτούν βιαστικοί. Μπορεί τότε να διαπιστωθεί πως ακόμη και οι τράπεζες που δεν αντιπροσωπεύουν συστημικό κίνδυνο, ίσως υποχρεωθούν να αυξήσουν τα κεφάλαια ασφάλειας τους άνω του 7%. Η Επιτροπή της Βασιλείας έχει επεξεργαστεί σχέδια για την επιβολή περαιτέρω απαιτήσεων κεφαλαίων ασφαλείας άνω του 2.5% στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες θα επιβάλλονται από τις εθνικές αρχές σε περίπτωση που οι τελευταίες θεωρήσουν ότι υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας.Αυτά τα ‘αντικυκλικά κεφάλαια ασφαλείας’ μπορεί να ζητηθούν σε ένα εγχείρημα για τον έλεγχο μιας φούσκας αξιών πριν σκάσει. Όπως το έθεσε η Επιτροπή της Βασιλείας όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η σχετική πρόταση πέρσι: «Η χρηματοπιστωτική κρίση μας έδειξε ότι οι ζημιές του τραπεζικού τομέα μπορούν να φτάσουν σε ακραία μεγέθη όταν μιας ύφεσης προηγείται μια περίοδος υπερβολικής πιστωτικής ανάπτυξης». Η ιδέα, επομένως, είναι όταν οι κυβερνήσεις και οι εποπτικές αρχές αντιλαμβάνονται μια τέτοια πιστωτική έκρηξη, να ζητούν από τις τράπεζες να βασίζονται περισσότερο στη ρευστότητά τους.Οι εισηγητές της ιδέας καθιστούν σαφές ότι στόχος τους είναι να προστατέψουν το τραπεζικό σύστημα και όχι να χειραγωγήσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Αν όμως ο περιορισμός του δανεισμού έχει θετικό αντίκτυπο π.χ. στις τιμές των ακινήτων, το όλον πράγμα δεν θεωρείται ατυχές Η Επιτροπή της Βασιλείας θεωρεί ότι τέτοια ‘μαξιλάρια ασφαλείας’ είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται μια φορά κάθε 10 ή 20 χρόνια αλλά οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες ίσως νιώσουν συχνότερα τις επιπτώσεις τους, γιατί εκτίθενται σε διαφορετικές πιστωτικές αγορές με διαφορετικές εθνικές αρχές, δεν έχουν να κάνουν με την εθνική αρχή της έδρας τους και μόνο. Οι εποπτικές αρχές, από την άλλη μεριά, μπορεί να νιώσουν καλύτερα με αυτό το έξτρα εργαλείο που θα έχουν στη διάθεσή τους, ίσως όμως οι δύσκολοι υπολογισμοί που ενέχονται στη χρήση του δυσκολέψουν το έργο τους. Και προφανώς δεν θα είναι εύκολο να αποφασίσει κανείς ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβει δράση. Ποτέ το πολύ γίνεται πληθωρικό; Τραπεζίτες και εποπτικές αρχές μπορεί να μη συμφωνούν ως προς την απάντηση.