Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Το 2012 δεν θα μπορούμε να δανειστούμε, ομολόγησε ο πρωθυπουργός

«Ξέραμε ότι το ελληνικό χρέος είναι δυσθεώρητο και γι' αυτό από τότε ξεκινήσαμε μελέτες και προετοιμασίες για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του δανείου της ΕΕ. Δεν θα είχαμε φτάσει να συζητάμε εάν δεν είχαμε δείξει αξιοπιστία», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής και συμπλήρωσε πως δεν υπήρχε επιλογή η στάση των πληρωμών και η έξοδος απ΄ το ευρώ και γι΄ αυτό προκρίθηκε η βοήθεια για να πάει η χώρα σε ένα οργανωμένο, αλλά δύσκολο δρόμο για έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, εκτίμησε πως το 2012 δεν θα μπορούμε να δανειστούμε και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. «Να βρούμε με τους εταίρους μία λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη. Ζητώ και εδώ ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε», αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξάγονται για τη λήψη του νέου δανείου.
Εν όψει αυτής της διαπραγμάτευσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα της διαίρεσης δεν βοηθά, «μας κάνει λιγότερο πειστικούς και δημιουργεί αμφιβολίες». «Χρειάζεται εθνική ενότητα και την επιδιώκω με κάθε τρόπο» συμπλήρωσε.Πρώτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πέραν όμως από αυτό, υπάρχουν οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η χώρα και για τις οποίες προανήγγειλε δημοψήφισμα το φθινόπωρο.Το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους δεν έχει τελειώσει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Όμως η βασική επιλογή, της διαχείρισης του χρέους χωρίς απότομες αντιδράσεις, χωρίς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, «ξαφνικό θάνατο» είναι η βασική επιλογή.
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι τα αίτια είναι βαθύτερα και βρίσκονται στις προϋπάρχουσες ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, τόνισε ότι για τις όποιες αποκλίσεις υπάρχουν στο πρόγραμμα δεν φταίει η Ελλάδα, αλλά υποτιμήθηκε από την Ευρώπη το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό συστημικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου