Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

«Βούλιαξε» από Αγανακτισμένους το Σύνταγμα

Χείμαρρος, πλημμύρα, λαοθάλασσα: από την Αμαλίας, την Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Σοφίας και τους γύρω δρόμους έφταναν σαν ανθρώπινα κύματα οι Αγανακτισμένοι κυκλώνοντας και κατακλύζοντας την πλατεία Συντάγματος…
«Με αεροπλάνα και βαπόρια», με λεωφορεία και τρένα - και με έναν υποδειγματικό «συντονισμένο» αυθορμητισμό που 12 ημέρες τώρα έχει διδάξει το κίνημα των Αγανακτισμένων - έφταναν κατά χιλιάδες οι Αγανακτισμένοι στην Αθήνα. Από την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι και από τον… Πόντο!
Αγανακτισμένοι από όλη την Ελλάδα έφτασαν στο Σύνταγμα, στην καρδιά του 2ου πανευρωπαϊκού συλλαλητηρίου, όπως χαρακτηρίζουν την Αθήνα λόγω της μαζικότητας των ελληνικών συγκεντρώσεων οι Ισπανοί πρωτεργάτες του κινήματος των Αγανακτισμένων. Ξαναβγήκαν οι κρεμάλες έξω από την Βουλή και για πρώτη φορά είδαμε κιγκλιδώματα της Αστυνομίας. Μαζί με τους τσολιάδες της Φρουράς και ο… Κολοκοτρώνης καμαρωτός να δείχνει το δρόμο. Ρασοφόροι με μαγκούρες και η «Μέρκελ» κάπου εκεί ανάμεσα στο πλήθος. Όλοι ζητούν όσοι φταίνε να γίνουν καπνός. Κάποιοι το ζητούν όσο παραστατικά μπορούν, καίγοντας τα λάστιχα των μοτοποδηλάτων τους. Με ολόκληρες τις οικογένειές τους ή απλώς με τα κατοικίδιά τους, μεμονωμένα ή ομαδικά, αλλά πάνω από όλα ακομμάτιστα και ειρηνικά. Με σφυρίχτρες, μπλούζες με συνθήματα, κατσαρόλες, σημαίες, τεντωμένες ανοιχτές παλάμες και ό,τι άλλο σύμβολο της οργής των Αγανακτισμένων… όλοι μαζί ενωμένοι σαν ένα ακυβέρνητο, αλλά απολύτως πια συνειδητοποιημένο πλήθος με ένα άκαμπτο αίτημα: «Ψηφίζετε Μνημόνιο, Γουδή σας περιμένει» γράφουν στο πανό που σήκωσαν απέναντι από την Βουλή, το οποίο φανερώνει με κεφαλαία γράμματα την απαίτηση των Αγανακτισμένων να πληρώσουν όσοι έφεραν την χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο.
Και πιο λίγο πιο εκεί, το ευφάνταστο κολλάζ ενός ευρηματικού διαδηλωτή που εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απονείμει στον Έλληνα πρωθυπουργό το μετάλλιο του… Υπαλλήλου της Χρονιάς! Αγανακτισμένοι, ακούραστα οργισμένοι και σίγουρα αποφασισμένοι. «Φέτος πάω διακοπές… στο Σύνταγμα», γράφει ένας Αγανακτισμένος στο Facebook, εκεί όπου τις τελευταίες δύο ημέρες οι ομάδες εξόρμησης του Συντάγματος συντόνιζαν και οργάνωναν γειτονιές και πλατείες όλου του Λεκανοπεδίου, ρίχνοντας βροχή τα… προσκλητήρια. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά της Αττικής οι κάτοικοι του Ρέντη και της Νίκαιας καλούσαν σε προσυγκέντρωση στο Περιβολάκι. Η αστυνομική δύναμη στο κέντρο διακριτική, αλλά πιο έντονη από ποτέ. Δυναμικά, αποφασιστικά, αλλά ειρηνικά διατάζουν οι Αγανακτισμένοι στο Facebook: «Δεν δίνω δουλειά στα ΜΑΤ - Απόσταση πέντε μέτρα από τα ΜΑΤ παρακαλώ. Δεν θέλουμε ταραξίες και φασαρίες».
Μέχρι και η Ομογένεια είναι στο πλευρό των Αγανακτισμένων, με συνεχείς αναρτήσεις και σχόλια, αλλά και κάποιους πιο αποφασισμένους, όπως εκείνος που έφυγε από την Αυστραλία για να διαδηλώσει στην Ελλάδα.Και όλα αυτά την ώρα που από το Καστελόριζο ως την Κομοτηνή και την Κεφαλονιά 53 πόλεις σε όλη την Ελλάδα χορεύουν ήδη απολύτως συντονισμένα στους ρυθμούς του κινήματος των Ελλήνων Αγανακτισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου