Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας, συνεπάγονται απολύσεις δημοσίων υπαλληλών

Ριζικές αλλαγές επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των μέτρων που περιλαμβάνει. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 2,2 δισ. ευρώ, εξετάζεται το ενδεχόμενο της απόλυσης ενός μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις αορίστου διαρκείας λόγω της κατάργησης ή συγχώνευσης των οργανισμών στους οποίους απασχολούνται, οι οποίοι θα έχουν δύο επιπλέον επιλογές, είτε μέσω ΑΣΕΠ να επανακτήσουν το δικαίωμά τους να εργασθούν στο νέο φορέα που θα προκύψει, στην περίπτωση συγχώνευσης, είτε να κάνουν χρήση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, κάτι που σηµαίνει πως για τα προσεχή τρία έως πέντε χρόνια, θα βρεθούν εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, απολαμβάνοντας, όμως, το 50% περίπου της αμοιβής τους, με την προϋπόθεση πως θα βρίσκονται στη διάθεση της υπηρεσίας τους ανά πάσα ώρα και στιγμή όταν παραστεί ανάγκη να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εικάζεται πως χρήση του συγκεκριμένου «ευεργετήματος» θα κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, αφού και δεν χάνουν τη σύνταξή τους, και θα πάρουν το εφάπαξ που τους αναλογεί, και δεν θα υποστούν τη βάσανο, που κανείς δεν τους εγγυάται πως θα αποβεί σε όφελός τους, της κρίσης τους από το ΑΣΕΠ.
Εξοικονόμηση μέχρι 800 εκατ. ευρώ έως το 2015 από το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών που έχει συμφωνήσει ήδη η κυβέρνηση με την τρόικα, αναμένει το οικονομικό επιτελείο και για το λόγο αυτό έχει ήδη ολοκληρωθεί ο «Καλλικράτης» στην εκπαίδευση, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι οποίες θα διευρυνθούν με τις αντίστοιχες συγχωνεύσεις στρατοπέδων και αστυνομικών σταθμών.
Ο νέος κανονισμός που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων με το δημόσιο, θα προβλέπει και το μέτρο της προσωρινής αποχώρησης από την υπηρεσία για χρονικό διάστημα πέντε ετών, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα, αν βεβαίως καταφέρει να βρει εργασία, και στο τέλος της πενταετίας να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του, απολαμβάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα που θα είχε αν συνέχιζε να είναι κανονικά στο δημόσιο για την τελευταία πενταετία, μισθολογικές και άλλες. Επιπλέον, παρέχεται το δικαίωμα αποποίησης του καθεστώτος οκτάωρης απασχόλησης και μετακίνησής τους σε θέσεις τετράωρης απασχόλησης, με την ανάλογη μείωση του μηνιαίου μισθού βεβαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου